Lijst Home‎ > ‎

Feestmaal voor de Koning - Marlies Verhelst

Geplaatst 14 jun. 2015 05:46 door susan *   [ 14 jun. 2015 05:46 bijgewerkt ]

Koning Leeuw is jarig en de dieren maken lekkere hapjes voor een feestmaal. Vogelspin maakt taart. Het is natuurlijk een vleestaart. Bovenop legt hij een extra mals stukje. Trots brengt hij de taart naar de feesttafel en ontdekt dan dat hij het vleesmes in de keuken heeft laten liggen. Als hij terugkomt ´schrikt hij zich een hoedje´: het lekkere stukje vlees bovenop de taart is weg.
Vogelspin is boos en gaat op weg de dader te ontmaskeren. Hij vraagt Gorilla, Slang, Giraf, Olifant, Neushoornvogel, Krokodil en Vleermuis of hij ze even in de bek mag kijken. Vogelspin ontdekt veel (zo mag Giraf zijn tanden wel eens poetsen en stinkt Vleermuis naar knapperige kevers) maar de dader kan hij niet vinden. Als Vogelspin alle hoop heeft opgegeven ontdekt hij alsnog wie er van de taart gesnoept heeft. Gelukkig staat de ontmaskering een gezellig feest niet in de weg.

Feestmaal voor de Koning is het eerste prentenboek van veelzijdig schrijfster en docent Nederlands Marlies Verhelst. Het is een grappig en goed opgebouwd repeteerverhaal. Terugkomende regels zijn `Wie heeft er van de taart gesnoept´ en ´Mag ik even in je bek kijken´. De variatie in de tekst zit in de constateringen van Vogelspin. Zo ruikt Gorilla naar bananen, want hij maakt bananensoep voor het feestmaal en in de bek van Krokodil is het helemaal leeg tussen de scherpe tanden, want hij heeft al een week niet gegeten. Het taalgebruik is speels en creatief met hier en daar een moeilijker woord dat in de context zijn betekenis prijs geeft. Zo ´speurt´ Vogelspin, raakt hij ´verstrikt´ in een ´wirwar´ van takjes of neemt hij een aanloop en ´spurt´ op de dief af. 

Linde Faas (1985) heeft de zoektocht van Vogelspin beeldschoon geïllustreerd. Ze tekent een vermakelijke inspectietocht. De kleine vogelspin, met zijn koksmuts nog op, moet de lezer soms even zoeken. Zijn verontwaardiging is echter duidelijk en doet denken aan de kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Zo zien we de spin met de pootjes in de zij in de bek van Gorilla staan en de inspectie van de grote krokodillenbek wordt zorgvuldig uitgevoerd. Ondertussen zien we ook wat de dieren bijdragen aan het feestmaal: Giraf maakt een salade, Slang komt met versierde eieren en Neushoornvogel maakt vijgenpunch. De zwierige illustraties zijn in prachtig levendige kleuren gemaakt en de composities zijn speels.

Van Feestmaal voor Koning is ook een tactiele versie verschenen, waarin naast de gedrukte tekst het verhaal ook in braille weergegeven is en de illustraties met grote zorg en oog voor detail voelbaar zijn gemaakt.

Feestmaal voor de Koning
Marlies Verhelst (tekst) en Linde Faas (ill)

Lemniscaat, 2014     € 13,95  
Tactiele editie (met cd) € 44,95