Lijst Home‎ > ‎

Feestvarkens

Geplaatst 6 okt. 2014 02:25 door susan *   [ 6 okt. 2014 02:25 bijgewerkt ]

Het feestvarken, een Gouden Boekje dat in 1954 werd geschreven door Kathryn & Byron Jackson en geïllustreerd door Richard Scarry viert zijn vijftigste verjaardag. Reden voor een feestuitgave:´een giga gouden boekje´. Deze bijzondere uitgave is niet alleen uitzonderlijk groot, maar is ook voorzien van een inleiding, recepten, een puzzel en een tekenopdracht. De Nederlandse uitgave van Het feestvarken verscheen in 1959 en werd vertaald en bewerkt door Han Hoekstra. 

´Op een dag was het zover: het varkentje was jarig. Hij werd één jaar. Hij was dus een Feestvarkentje´. ´Ons Feestvarken´ trekt zijn nieuwe kleren aan en verheugt zich op zijn verjaardagspartijtje. Er zijn allemaal lekkere dingen in huis, alleen de feesttaart moet nog gebakken worden. Als moeder naar de markt gaat om meel te kopen komen er diverse mensen en dieren langs die honger hebben. Feestvarkentje geeft ze allemaal te eten, tot het op is. Nu kan moeder geen taart meer bakken en het feestje dreigt in het water te vallen. Toch wordt het een geweldig feest, daar zorgen de gasten wel voor.
Het Feestvarken is een eenvoudig verhaal waarin allerlei lieve leuke dieren krijgen wat ze nodig hebben. Het is weliswaar niet erg logisch dat ze een paar uur later met de heerlijkste etenswaren weer bij Feestvarkentje op de stoep staan, maart leuk is het wel.
In dit megagrote boek zijn de illustraties van Richard Scarry goed te zien. Ze zijn, zoals altijd, kleurig, vol emotie en schattig. Een echt Gouden Boekje dus, maar dan heel groot.

Het Feestvarken
Kathryn & Byron Jackson (tekst), Richard Scarry (ill), Han Hoekstra (vertaling en bewerking) 
Rubinstein, 2014     € 12,95

Harmen van Straaten vertelt een heel ander verhaal over een feestvarkentje. Varkentje Krul weet dat hij heel speciaal is voor de boer en de boerin: hij is een feestvarken, een grote kampioen. Krul krijgt zelfs een aparte stal en de boerin koopt speciaal voor hem een machine. De feestvreugde wordt getemperd door de rode kater die Krul uitlegt wat voor machine er gekocht is: een worstenmachine! Krul is niet van plan zich tot worstjes te laten verwerken; samen met de andere varkens verzint hij een plan. 
Het verhaal over dit feestvarkentje is niet erg origineel, maar blijft leuk: eerst de naïviteit van het dier, dan de ontsteltenis als hij de slechtheid van de boer en boerin ontdekt (die de lezer natuurlijk allang door heeft) en dan de wraak. De tekeningen van Harmen van Straaten zijn weer prachtig: mooi van kleur, beweeglijk speels en waar nodig tekstondersteunend. Het boek staat vol vrolijke varkentjes waar je vanzelf van gaat houden. Dat is ook de bedoeling want Van Straaten draagt zijn boek op aan alle varkens en hij roept de lezers op´er samen voor te zorgen dat ook varkens een feestelijk leven hebben, als echte feestvarkens´. Een deel van de opbrengst van de verkoop van het boek gaat naar Stichting Varkens in Nood. 

Het feestvarkentje 
Harmen van Straaten 

Kluitman, 2014     € 9,95