Lijst Home‎ > ‎

Felix in de sneeuw - Marcus Pfister

Geplaatst 14 dec. 2011 03:41 door susan *
Op de kaft van het prentenboek Felix in de sneeuw zien we de aandoenlijke pup al tussen de sneeuwvlokken. Als we hem even willen aaien kunnen we de sneeuwvlokjes voelen!
Aan het begin van het verhaal ligt Felix in zijn mand, hij is boos want hij mocht niet mee naar de stad. Dan ziet hij door het raam dat er leuke dingen uit de lucht vallen. Met veel moeite krijgt Felix de deur open en gaat spelen in de sneeuw: ´Hij rolt uitgelaten door de sneeuw. Wat zijn die witte dingetjes lekker zacht! Maar ze zijn ook ijskoud.´ Plotseling ziet Felix ´een bruin ding´ in de sneeuw huppelen en hij gaat erachteraan.
Als Felix weer naar huis wil weet hij de weg niet meer. Gelukkig vindt hij een aardige man midden in het bos die hem worst geeft en meeneemt naar de kerstmarkt in de stad, het is dezelfde kerstmarkt waar zijn baasje Sofie op zoek is naar een kerstboom.

Pfister, onder andere bekend van zijn prentenboeken over het mooiste visje in de zee, Pit de kleine pinguïn en Haasje Huppel, heeft een levensechte knuffelhond tot hoofdpersoon van zijn boek gemaakt. Op de meeste illustraties is het een echte hond in hoe hij loopt, hoe hij zit, of zich uitschudt als hij onder de sneeuwvlokken zit. De illustratie waar hij dansend op zijn achterpoten in de sneeuw speelt is een wat vreemde stijlbreuk in het geheel.
Pfister is een meester in het warme kleurgebruik. Door zijn schildertechniek waarin hij laag op laag aanbrengt ademen de kleuren en dat komt goed tot zijn recht in het winterse landschap van dit verhaal. Het hele boek door sneeuwt het en dat geven de illustraties overtuigend weer, soms moet de lezer echt even goed tussen de sneeuwvlokken door kijken wat er allemaal te zien is.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Felix, dit zal voor jonge kinderen niet altijd begrijpelijk zijn, de voorlezer moet dan even bijspringen. Felix weet bijvoorbeeld niet wat sneeuw is en hij vergelijkt het met de veren uit een kussen en dat ´het bruine ding´een bang konijn is snapt hij ook niet helemaal.
Pfister schrijft beeldend: een sterk paard staat ´ongeduldig te snuiven´, klokken beieren en het konijntje is ineens ´helemaal foetsjie´.
Felix in de sneeuw is een eenvoudig kerstverhaal waar vooral hondenliefhebbers van zullen genieten.

Felix in de sneeuw
Marcus Pfister
 
De Vier Windstreken, 2011     € 13,95