Lijst Home‎ > ‎

Filola wil een krokodil - Ingeborg Hornsveld

Geplaatst 12 jul. 2013 04:35 door susan *   [ 12 jul. 2013 04:36 bijgewerkt ]

Filola is binnenkort jarig en ze weet precies hoe dat gevierd moet worden: alles moet versierd en er moet heel veel taart komen. Natuurlijk vragen haar mamma´s, mamma Klaproos en mamma Boterbloem, wat ze voor haar verjaardag wil hebben. Filola denkt diep na en dan weet ze het: ze wil een krokodil, een echte. 

Het valt niet mee voor de mamma´s om aan een geschikte krokodil te komen. Ze gaan er een ophalen in de dierentuin, midden in de nacht. En dan zal je net zien dat juist deze nacht een leeuw ontsnapt. 

Filola wil een krokodil is een prentenboek waarin de auteurs een leuk verhaal willen vertellen tegen een achtergrond van een huishouden waar twee mamma´s de ouders zijn. Die opzet is goed gelukt. In het verhaal is het geen thema dat Filola twee mamma´s heeft, het verhaal draait om Filola´s verjaardagswens.
Er zijn natuurlijk talrijke praktische bezwaren als je een krokodil cadeau wil geven en de fantasierijke oplossingen zullen menig kleuter aanspreken. Wat ook zal aanspreken is dat de krokodil geen passief huisdier is, maar een vriend. Hij praat met Filola en helpt de kaarsjes op de verjaardagstaart uit te blazen. 
Aan het einde van het verhaal legt de krokodil ´heel, heel veel´ eieren, die Filola uitdeelt. Zo kan de lezer dromen dat ook hij of zij zo´n ei kan krijgen en wellicht op een dag ook een leuke krokodil als huisdier heeft. 
De tekst is goed geschreven en leest prettig voor. Spreektaal wordt natuurlijk afgewisseld met de verhalende tekst waarin emoties met weinig woorden toereikend worden beschreven. 

De illustraties van Marjanka Sierevelt zijn origineel. Het zijn collage´s waarin foto´s en tekeningen samen komen. Ze zijn kleurrijk en er zijn leuke details op te ontdekken, bijvoorbeeld de rozenjurk van mamma Klaproos.
De illustraties passen bij de tekst, maar ze zijn niet altijd ondersteunend. De eerste illustratie bijvoorbeeld, waar de familie wordt voorgesteld, ziet de lezer een hele grote Filola op het dak zitten van een huis en de mamma´s staan voor het raam en blazen reuzenballonnen op. Het is meer een sfeertekening dan een weergave van de werkelijkheid. Ook de heerlijke tekening van de krokodil in bad geeft niet de werkelijkheid van het verhaal weer, de krokodil moet dan nog gevonden worden. Voor een kleuter is dit verwarrend. 
Het prentenboek wordt afgesloten met tekst en bladmuziek van een krokodillenliedje. 

Filola wil een krokodil is een grappig prentenboek, ook voor kinderen die toevallig geen twee 
mamma´s hebben.

Filola wil een krokodil
Ingeborg Hornsveld (tekst) en Marjanka Sierevelt (ill) 

LaVita, 2013     € 14,95