Lijst Home‎ > ‎

Finns wonderbaarlijke kerstreis - Pirkko Vainio

Geplaatst 17 dec. 2012 02:00 door susan *

Finn is een kleine elf die voor het eerst mag helpen de pakjes naar de slee van de Kerstman te dragen. Als alle pakjes in de slee liggen en de oudste elf er een grote wollen deken overheen heeft gelegd is de Kerstman klaar voor vertrek. Finn zou graag met hem mee vliegen. Als hij de Kerstman uitzwaait krijgt Finn een idee: hij verstopt zich tussen de pakjes in de slee. Er is nog iemand op dat idee gekomen, zijn hond Lasse. Het vliegen is heerlijk, maar de landing pakt anders uit dan verwacht. Finn en Lasse vallen uit de slee en moeten zichzelf zien te redden. 

Het verhaal is eenvoudig: Finn verstopt zich in de slee, hij valt eruit, speelt kerstman voor de bewoners van een huis en de echte Kerstman haalt Finn en en zijn hond weer op. Dit is het verhaal dat de voorlezer aan jonge kinderen kan vertellen bij het bekijken van de prachtige illustraties. De tekst gaat een stapje verder dan het bovenstaande feitenrelaas en is geschikt voor wat oudere kinderen. Het taalgebruik is sfeervol met een slee die ´suist over de ijzige sneeuw´ over ´besneeuwde bergen en dorpen en bevroren meren´ terwijl de rendierbelletjes helder klingelen. Ook de emoties van Finn worden beschreven:´zijn hart klopt wild´, ´stiekem is hij blij´. Met het beschrijven van Finns emoties krijgt het verhaal meer lading en spelen thema´s als ´stout zijn´, ´plichtsbesef´ en ´vriendschap´ een rol.

De in Italië woonachtige Finse illustratrice Pirkko Vainio maakt sfeervolle prentenboeken. Finns wonderbaarlijke kerstreis is daar geen uitzondering op, de kerstsfeer spat van de bladzijden. Vooral het besneeuwde landschap is prachtig en er valt heel wat in te ontdekken. Finns wonderbaarlijke kerstreis krijgt iedereen in een mum van tijd in een kerststemming.

Finns wonderbaarlijke kerstreis
Pirkko Vainio (vertaald door Joukje Akveld)

De Vier Windstreken, 2012      € 13,95