Lijst Home‎ > ‎

Flip begrijpt er niks meer van

Geplaatst 11 sep. 2010 07:14 door susan *   [ 29 sep. 2010 10:40 bijgewerkt ]

Flip begrijpt er niks meer van
is een prentenboek over het thema echtscheiding. Het boek is vertaald uit het Duits en geschreven door Jeanette Randerath, de tekeningen zijn van Imke Sönnichsen.
Het is een verhaal over honden. Oude Bruno zit voor zijn hok en kijkt naar de honden uit de straat. Hij ziet hoe kleine Flip ruzie heeft met zijn moeder en hij ziet ook dat Flip verdrietig is en in de war. Op een dag vraagt Flips moeder aan Bruno of hij een dagje voor Flip wil zorgen, want zij weet niet goed wat ze met Flip aan moet, hij is zo lastig sinds de scheiding.
Bruno vertelt Flip een verhaal over een wolfshond en een sint bernard die eerst heel veel van elkaar hielden, maar later steeds meer ruzie kregen. Hij vertelt over het kind van deze honden en over wat dit hondje voelt en hoe het verder met hem is gegaan. Het hondje groeide uit tot een grote sterke hond en op een dag zag hij een klein hondje en begreep dat dit hondje het net zo moeilijk had als hij vroeger.
Flip voelt zich na het gesprek een stuk beter.
De illustraties in dit prentenboek zijn heel toegankelijk. Zo op het oog zien we allemaal leuke hondjes. De verschillende emoties heeft Sönnichen knap getekend, ze zijn herkenbaar, maar liggen er niet heel dik bovenop. Dat is prettig in een prentenboek over dit onderwerp, het laat de lezer vrij zijn eigen gevoelens in de tekeningen te projecteren. Het gedeelte van het verhaal dat Bruno vertelt is in zwart/wit. Zo is duidelijk dat het hier gaat om een verhaal in een verhaal.
In het boek is een toelichting opgenomen van een kindertherapeute waarin zij een toelichting geeft op de inhoud van het boek.
Dit boek is een van de beste prentenboeken die ik over dit onderwerp ken. Door voor een hondje als hoofdpersoon te kiezen geeft het boek kinderen een grote vrijheid te bepalen in hoeverre ze zich met Flip willen identificeren. De gevoelens die in het boek aan de orde komen worden duidelijk benoemd en het krijgt een plek. De gevoelens mogen er zijn en ze zijn normaal. Daarnaast is het boek hoopvol, het geeft aan dat de scherpe kantjes van het verdriet af zullen slijten, maar ook dat papa en mama niet meer bij elkaar komen. Dit prentenboek is een echte aanrader voor iedere ouder die een prentenboek zoekt over echtscheiding. Ook aan te bevelen voor jonge kinderen waarvan de eigen ouders niet scheiden, maar vriendjes/vriendinnetjes hebben die dit overkomt. Een topper in dit genre!
Flip begrijpt er niets van
Jeanette Randerath (tekst) en Imke Sonnichsen (ill)

De Vries-Brouwers, 2010    €15,90