Lijst Home‎ > ‎

Flora en de fantastische eekhoorn - Kate DiCamillo

Geplaatst 22 apr. 2015 04:09 door susan *   [ 22 apr. 2015 04:10 bijgewerkt ]

Flora Belle Bukman staat cynisch in het leven. Haar grote voorbeeld is superheld Incandesto. Zijn stripverhalen leren haar dat je maar beter goed voorbereid kunt zijn op alle vreselijke dingen die je in het leven kunnen overkomen. Toch is Flora niet voorbereid op een eekhoorn die opgezogen wordt door een enorme stofzuiger, deze gebeurtenis ternauwernood overleeft en dan ineens een supereekhoorn blijkt te zijn. Het diertje is onwaarschijnlijk sterk geworden, hij kan vliegen en hij wil poëzie schrijven.
Flora´s moeder wil niets van de eekhoorn weten en draagt haar ex-man op het dier te doden. De zachtaardige vader van Flora voelt daar niets voor. Gelukkig krijgen Flora en de eekhoorn, die de naam Odysseus krijgt, hulp van Flora´s buurvrouw (een groot poëzieliefhebber), haar logé William Spiffer (een jongeman die door zijn ouders verbannen is en sindsdien aan neurotische blindheid leidt) en dr. Meerschuim (een oude dame en dokter in de filosofie).
Flora´s moeder blijkt een geduchte vijand, de superheld heeft zijn vrienden en zijn bijzondere krachten hard nodig om te overleven.

Kate DiCamillo is een Amerikaanse schrijfster waarvan meerdere boeken in het Nederlands werden vertaald, waaronder prachtige boeken als Despereaux (Querido 2005) en De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane (Querido, 2006). Toch brak DiCamillo hier nooit echt door.
De hoofdpersonen in DiCamillo´s boeken zijn vaak eenzaam, ook in dit boek. Flora sluit zich op in haar eigen wereld waarin ze zich vastklampt aan een aantal cynische principes zoals´vreselijke dingen kunnen jou overkomen´ of´ga niet hopen, observeer´. Ook de andere personages in het verhaal zijn eenzaam: de eekhoorn, die door zijn bijzondere gaven nergens meer bij hoort, de weggestuurde William Spiffer en Dr. Meerschuim die haar overleden echtgenoot mist. Ook Flora´s ouders gaan, ieder op hun eigen manier, gebukt onder eenzaamheid. Flora´s vader zit bij Dr. Meerschuim te huilen op de sofa en Flora´s moeder lijkt meer te houden van een romantische lamp in de vorm van een herderinnetje dan van haar dochter.
DiCamillo schrijft haar verhaal vanuit het perspectief van Flora en Odysseus de eekhoorn. Odysseus kan niet praten, maar hij heeft een rijk gedachteleven waarin hij filosofische overpeinzingen afwisselt met typische eekhoorngedachten die vooral om eten draaien
DiCamillo laat haar eenzame personages aantreden in een hilarisch verhaal. Tijdens vluchtpogingen, ruzies en onverwachte aanvallen laat DiCamillo ze reflecteren en filosoferen. Zo constateert Flora dat de uitroep´U gaat die eekhoorn opzuigen´ nogal onverwacht is:´Je kunt gewoon niet voorspellen wat voor zinnen je gaat zeggen dacht Flora. Wie zou er nou ooit denken dat je bijvoorbeeld “ U gaat die eekhoorn opzuigen!” zou roepen. ´of neem Dr. Meerschuim die Flora vertelt over haar overleden echtgenoot: ´Mijn man, de andere dr. Meerschuim, was de arts. Maar hij is heengegaan. Dat is natuurlijk een eufemisme. Ik bedoel dat hij dood is. Hij heeft deze wereld verlaten. Hij is elders en zingt met de engelen. Ha, daar heb je nog een eufemisme: zingen met de engelen. Ik vraag je: waarom is het zo moeilijk om eufemismen buiten te sluiten? 
Het verhaal wordt niet alleen in tekst verteld, als de eekhoorn in actie komt als superheld kan de lezer dat volgen in een stripverhaal dat is getekend door Keith Campbell.
De mix van filosofie en hilarische avonturen kenmerkt DiCamillo´s boeken. Ook in Flora en de fantastische eekhoorn resulteert dat in een spannend, grappig, filosofisch en soms ontroerend verhaal. DiCamillo kreeg voor dit boek een van de belangrijkste Amerikaanse prijzen voor kinderliteratuur: de Newbery Medal.

Flora en de fantastische eekhoorn
Kate DiCamillo (vertaald door Harry Pallemans) & Keith Campbell (ill) 

Lannoo, 2015     € 14,99