Lijst Home‎ > ‎

Floris Oudbloed - Stefan Boonen

Geplaatst 21 dec. 2016 04:05 door susan *   [ 21 dec. 2016 04:05 bijgewerkt ]

We zien de boeken van Stefan Boonen weinig in de Nederlandse boekwinkels en dat is jammer. De boeken van deze Vlaamse auteur zijn avontuurlijk en mooi geschreven. Dat geldt ook voor Floris Oudbloed, een verhaal over een jongen die een saai leven leidt tot hij op een dag aangereden wordt.
Floris is als baby geadopteerd door een braaf echtpaar en ook hij is een brave rustige jongen, een onopvallend type. Een spannende spreekbeurt houden kan hij dan ook niet en hij is ten einde raad als zijn spreekbeurt over moet. En alsof dat niet erg genoeg is wordt hij ook nog aangereden door een zwarte jeep. Deze gebeurtenissen vormen het begin van een roerige tijd waarin Floris meer over zijn familie te weten komt, hij de kerstdagen ongewild in een verlaten caravan doorbrengt, hij voor het eerst een museum bezoekt, messenwerper wordt en een nieuwe vriendin krijgt.

Het verhaal speelt tussen 19 december en 7 januari en beschrijft dus een opwindende kerstvakantie. Boonen laat zijn fantasie de vrije loop, maar het verhaal blijft wel overzichtelijk. Soms zijn er absurde elementen, zoals de oersaaie adoptieouders die geobsedeerd zijn door buitenaards leven, of Floris´ echte familie die voldoet aan alle cliché´s van een misdaadfamilie. Floris zelf blijft echter een geloofwaardig personage. Na alle gebeurtenissen is hij niet langer een saaie teruggetrokken jongen, maar een jongen die het heft in eigen hand durft te nemen.
Boonen schrijft mooi, met hier en daar Vlaamse woorden en zinnen, zo ´moeit´ Floris zich liever niet met de klanten van de fietsenmaker en neemt hij plaats in de ´voorzetel´ van een auto. Boonen schuwt in zijn verhaal een stevige vloek niet.
Het verhaal is in kleur geïllustreerd door Tom Schoonooghe. Zijn illustraties zijn meer dan een plaatje bij de tekst, de tekst lijkt eerder de aanjager van Schoonooghes fantasie. We zien bijvoorbeeld bij Floris´spreekbeurt over regenwormen een tekening van een mensworm voor een klas vol regenwormen.
Schoonooghe weet emoties mooi te verbeelden, bijvoorbeeld door Floris af te beelden in een troosteloos landschap, of aan een tafel met zijn vrienden waar de armen van de personen zo lang zijn dat ze vanzelfsprekend contact met elkaar maken. Schoonooghe speelt met stijlen en perspectief, zo lijkt Floris met een dame uit een schilderij van Picasso aan de chocomel te zitten, zien we Floris van bovenaf in zijn bed liggen en de schilderijen in het museum zijn zo getekend dat ze ver boven de bezoekers uittorenen. Het zijn tekeningen die niet iedereen direct zullen aanspreken, maar wie open staat voor een interessante dialoog tussen tekst en illustratie zal ervan genieten.

Floris Oudbloed
Stefan Boonen (tekst) en Tom Schoonooghe (illustraties)


Van Halewyck, 2016     € 16,95 Andere boeken van Stefan Boonen op kinderboekenpraatjes:
Hier waakt oma
Met opa naar de Sint