Lijst Home‎ > ‎

Fluit zoals je bent

Geplaatst 19 sep. 2010 06:28 door susan *   [ 24 sep. 2010 03:19 bijgewerkt ]
In de bundel Fluit zoals je bent heeft Edward van de Vendel gedichten over dieren verzameld. Er staat werk van ruim veertig dichters in deze bundel, waarvan Edward van de Vendel de keuze niet verantwoord. De bundel is ingedeeld op thema zoals bijvoorbeeld: We gaan op reis, En eens verandert alles van kleur of Dat ik nooit moeders mooiste was, is mij dus ook bekend. Ik moet zeggen dat ik de thema´s niet altijd in de gedichten terug kon vinden.
Wat mij opviel aan de gedichten in deze bundel is dat het zeker geen versjes zijn. De meeste gedichten verdienen het label ´gedicht´. De inhoud laat ruimte voor een eigen interpretatie, het woordgebruik overstijgt het sinterklaasrijm.

Een voorbeeld:
Zwanen

Met de honden langs het water
zie je opeens twee golven
die Hij wit gelaten heeft.

Grijs moet op zijn geweest,
een engel riep: “ God! Telefoon!”

Puzzel waaraan twee stukjes ontbreken, van verdwaalde ijsbergjes de toppen.

Dan kom je dichterbij,
zie je op beide rompen
een vraagteken zich krommen

zich tot uitroepteken schrikken
bij het horen van de honden.

Kees Spiering

De bundel is prachtig uitgegeven. De gedichten krijgen volop de ruimte in een aangename bladspiegel. Het geheel is gedrukt op een gebroken witte achtergrond en prachtig geïllustreerd door Carll Cneut. De meeste dieren die hij tekent zijn gekleed, zijn kleurgebruik en gevoel voor detail zijn een lust voor het oog.
Deze bundel gedichten is duidelijk bedoeld voor wat oudere kinderen die rijp zijn het fenomeen ´gedicht´ te gaan onderzoeken. Het boek kreeg dit jaar een zilveren griffel en dat is opmerkelijk omdat het een bloemlezing betreft. Ik verwacht dan ook niet dat Van de Vendel de gouden griffel zal krijgen.
 
Fluit zoals je bent
Edward van de Vendel (red) en Carll Cneut (ill)
 
Querido, 2009   €26,95