Lijst Home‎ > ‎

Fred wil ook naar school - Pépé Smit

Geplaatst 22 mrt. 2017 03:48 door susan *   [ 22 mrt. 2017 03:57 bijgewerkt ]

Fred wil ook naar school is het vijfde prentenboek van Pépé Smit en het derde verhaal over Fred (het heel erg eigenwijze) hert. In het eerste boek lazen we hoe hij aan zijn handen kwam, in het tweede verhaal kon hij niet slapen en nu wil Fred naar school.

Net als Fred een lekker jong groen blaadje in zijn bek wil steken hoort hij iets geks. Er zit een meisje in het bos dat vreselijke geluiden maakt en op een grappige manier water uit haar ogen laat lopen. ‘Ja duh,’ zegt het meisje , ‘ik huil. Ik huil omdat ik verdwaald ben.’ Fred weet niet wat huilen en verdwalen is. ‘Jij weet ook niet veel’ regeert het meisje. ‘heb je niks geleerd op school?’ Als Fred hoort dat je op school Alles van Alles kan leren wil hij ook naar school.
Het meisje smokkelt hem naar binnen en Fred krijg zijn eerste rekenles. Maar als Fred ontmaskerd wordt gaat het mis.

Dit derde verhaal over Fred sluit aan bij zijn eerdere belevenissen. Zo heeft hij nog altijd zijn handen en ook het dekentje dat hij kreeg in zijn laatste avontuur zien we terug. Smit speelt in haar illustraties met verschillende technieken. Soms zien we een ogenschijnlijk eenvoudige tekentechniek, bijvoorbeeld een streep van tranendruppels, maar het huilende meisje zit dan wel weer tegen een achtergrond waarin het prachtige kleurgebruik opvalt. De stemming wordt weergeven met rake gezichtsuitdrukkingen, gebaren en lichaamshouding en ondersteunt door strepen of handgeschreven kreten. Er zijn op de tekeningen tal van leuke details te ontdekken, bijvoorbeeld Evert-Jan de poepvlieg die we nog van een ander verhaal kennen.
De prentenboeken van Pépé Smit zijn altijd een feest om voor te lezen. Ze gebruikt veel spreektaal met woorden als ‘duh’, ‘goh’ of ‘toedeloe’. Bij Smit zit de humor niet alleen in het speelse taalgebruik, ze weet ook grappige situaties optimaal uit te buiten, vooral in beeld. Kinderen zullen ervan genieten dat de juf in eerste instantie niet door Freds vermomming heen kijkt en als hij dan eindelijk door de mand valt stelt ze niet teleur met haar overdreven reactie. Fred zit daar overigens niet mee, hij is ervan overtuigd dat hij nu Alles van Alles weet. Hij geeft daarmee het verhaal ook een filosofisch element als de vraag aan de orde komt wat het nut is van de vergaarde kennis. Maar Fred zou Fred niet zijn als hij daar geen pragmatische draai aan weet te geven.

Fred wil ook naar school is een geslaagd prentenboek met een soepel lopende grappige tekst en eigenzinnige tekeningen. Pépé Smit werkt gestaag aan een mooi prentenboekenoeuvre dat een groot publiek verdient.

Fred wil ook naar school
Pépé Smit


De Harmonie, 2017     €14,90 Andere boeken van Pépé Smit op kinderboekenpraatjes: