Lijst Home‎ > ‎

Ganzelot gaat naar de markt

Geplaatst 25 apr. 2012 02:43 door susan *
Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen die samen een oorspronkelijk Gouden Boekje maken is heugelijk nieuws. Zij hebben al vaak laten zien dat hun samenwerking leidt tot fijne boeken, waarvan de prentenboeken over Kleine Ezel een goed voorbeeld zijn. 

Ganzelot gaat naar de markt is een klassiek repeteerverhaal. Ganzelot gaat met de eieren van zijn zussen op weg naar de markt. Onderweg raakt hij zijn koopwaar kwijt: hij geeft een ei aan Fazant die graag een kuiken wil, een circusooievaar pakt een paar eieren om mee te jongleren en Ganzelot geeft twee eieren aan Kauwtje die alleen maar eieren wil eten en niets anders. Drie keer probeert Ganzelot eieren naar de markt te brengen en drie keer is het mandje leeg bij aankomst. De vierde keer neemt hij een andere weg zodat hij Fazant, de circusooievaar en het kieskeurige kauwtje niet tegenkomt. Hij weet de eieren te verkopen en snelt naar huis met een zak vol geld, eindelijk kunnen ze naar het Zuiden afreizen. Maar zijn zussen hebben inmiddels bezoek gekregen van de eierliefhebbers en het is zo gezellig dat de reis naar het zuiden, zoals ieder jaar, uitgesteld wordt. 

De vogels die Van Haeringen tekent zijn herkenbaar, maar niet doorsnee. Zo heeft Fazant een klein hoedje op en staat ze met een krantje en een glaasje afgebeeld. De Ooievaar uit het circus is volop in beweging, de eieren vliegen in het rond en de gevolgen daarvan zijn duidelijk zichtbaar. Ook de andere personages zijn in hun eigenheid aandoenlijk, Van Haeringen zet ze neer als vogels met een persoonlijkheid.
De illustraties vullen de tekst aan, zo kan de lezer zien dat de sluipweg die Ganzelot de vierde keer neemt wel een zware reis betekent. Ook de goede afloop van het verhaal is duidelijk zichtbaar op de laatste illustraties en heeft daardoor maar weinig woorden nodig. 
Een repeteerverhaal kan voor de voorlezer snel saai worden, het is de verdienste van Kromhout en Van Haeringen dat dit niet gebeurd. Ieder op hun eigen wijze geven ze keer op keer een originele draai aan de herhalingen.
 
Ganzelot gaat naar de markt is een aanwinst in de Gouden Boekjesfamilie, het verhaal en de illustraties passen in de nostalgische sfeer die de serie uitstraalt. Dit boekje is een goede kanshebber om een van de favorieten uit de serie te worden. 

Ganzelot gaat naar de markt
Rindert Kromhout (tekst) en Annemarie van Haeringen (ill)
 
 Rubinstein, 2012     € 6,50