Lijst Home‎ > ‎

Gebruik je fantasie! - Nicola O´Byrne

Geplaatst 23 mrt. 2015 04:10 door susan *   [ 23 mrt. 2015 04:22 bijgewerkt ]

Na het succesvolle interactieve prentenboek Pas op! Dit boek bijt, komt Nicola O´Byrne opnieuw met een bijzonder boek: een boek dat oproept je fantasie te gebruiken.
Het begint bij Konijn die zich verveelt, ´Ik wou dat er iets 
gebeurde´. Wolf komt zijn hulp aanbieden, ´Zullen we samen een verhaal verzinnen?´ Hij werpt zich op als deskundige:´Ik werk namelijk bij een bibliotheek, en daarom weet ik alles over 
verhalen´.´ Konijn vertrouwt het niet helemaal, want Wolf lijkt helemaal niet op een bibliothecaris: hij heeft namelijk´ zulke grote oren´ en ´zulke grote ogen´. Maar Wolf heeft op alles een antwoord. Konijn heeft het gevoel zoiets al eens eerder gehoord te hebben, maar Wolf wuift dat idee snel weg. Hij legt Konijn uit hoe fantasie werkt en is van mening dat er maar één goede manier is om een verhaal te beginnen, namelijk met ´Er was eens!´ Konijn krijgt er zin in en laat zijn fantasie de vrije loop: hij wil ruimteschepen in het verhaal en grote explosies en bananen. Maar Wolf grijpt in en leidt Konijn naar de gewenste verhaallijn waarin hij de slechterik is, Konijn de held en het verhaal zich afspeelt op een ´boomachtige plek´. Gelukkig herinnert Konijn zich vlak voor het einde van het verhaal dat hij de held is en gebruikt hij zijn fantasie om met Wolf af te rekenen.

Dit boek is vooral leuk voor kinderen die bekend zijn met het sprookje van Roodkapje omdat het verhaal duidelijk een verbinding met dit sprookje aangaat. Konijn wordt net als Roodkapje door de Wolf in een bepaalde richting geduwd en Wolf lijkt aan het langste eind te trekken. Als Konijn echter het initiatief overneemt pakt het boek (letterlijk) uit. Konijn stuurt Wolf naar de maan en dat is zo ver weg dat de lezer de bladzijden moet uitvouwen om het goed te kunnen zien.
Het spel tussen Wolf en Konijn wordt voornamelijk in dialogen verteld die soepel vertaald zijn door J.H.Gever. Het is een fijne tekst om voor te lezen.
De illustraties, vol fantastische invallen, verrijken het geheel. Als Konijn zich ligt te vervelen, valt als vooraankondiging van de snode plannen van Wolf zijn schaduw over hem heen. Wolf wordt afgebeeld als een gevaarlijk dier. Hij heeft een bek vol tanden en hij bekijkt Konijn likkebaardend. Konijn ondertussen hinkt zichtbaar op twee gedachten. De ene keer lijkt hij bang en wantrouwig en de andere keer neemt zijn enthousiasme het over en dan staat hij bijvoorbeeld al met zijn fantasiebananen te jongleren.
Als Konijn met Wolf heeft afgerekend komt hij tot de conclusie dat fantasie echt fantastisch is: hij fantaseert zichzelf tot piraat en verzint een gat in het boek waardoor papegaaien in- en uit kunnen vliegen.
Gebruik je fantasie is een grappige ode aan de oneindige mogelijkheden van de fantasie.

Gebruik je fantasie !
Nicola O´Byrne (vertaald door J.H.Gever)


Gottmer, 2015     € 10,95

Andere boeken van Nicola O´Byrne op kinderboekenpraatjes:
Pas op! Dit boek bijt!