Lijst Home‎ > ‎

Geheimen, leugens en kluisje 62 - Lil Chase

Geplaatst 14 aug. 2013 03:06 door susan *   [ 14 aug. 2013 03:06 bijgewerkt ]

Dertienjarige Maya gaat een nieuwe start maken op een andere school. Voortaan zal ze niet langer de blonde slungelige May Andrews zijn, maar als de mysterieuze en verleidelijke Maya Andrews, ´cooler dan cool´,  door het leven gaan.
De eerste schooldag verloopt niet helemaal zoals ze graag zou willen. Een van de dingen die tegenvalt is haar nieuwe kluisje: vies en boordevol papiertjes. Ze komt er echter al snel achter dat haar kluisje heel bijzonder is. Dertien jaar geleden was dit het kluisje van de populaire Hillary Randle die op een dag zomaar verdween. Sindsdien laten scholieren briefjes in haar oude kluisje achter waarop zij hun grootste geheimen schrijven. Nu Maya beschikt over deze geheimen is het de vraag wat ze ermee zal doen. 

De Britse schrijfster Lil Chase (1978) weet het verhaal onderhoudend te vertellen. Ze heeft een origineel uitgangspunt gekozen voor een veel beschreven onderwerp: hoe overleef ik de middelbare school. De zoektocht van Maya naar vriendschap gaat over vaak vertelde wegen: de populaire meisjes wijzen haar af, er is een ´rare´ jongen die toch heel leuk blijkt en de ´goth´ van de klas is uiteindelijk de ware vriendin. 
De verhaallijn van de thuissituatie van Maya is minder uitgewerkt. Dat is jammer want hier gebeuren ingrijpende dingen waarover de lezer graag meer zou willen weten. Haar moeder is zwanger en heeft de vader van het kind, Dave, verlaten. Maar Dave wil Maya´s moeder niet los laten en daar baalt Maya van. Het wordt niet erg duidelijk waarom Maya een hekel heeft aan Dave en wat nu precies de verhouding met haar moeder is.
Er is nog een derde verhaallijn waarin het verdwenen meisje Hillery Randle een rol speelt. Zij bepaalt de proloog en de epiloog van het verhaal. Die epiloog had meer uitwerking verdiend: Chase stapt hier wel heel makkelijk over een aantal ingrijpende gebeurtenissen heen. 

Geheimen, leugens en kluisje 62
Lil Chase 
Veltman, 2013     € 14,99