Lijst Home‎ > ‎

Geronimo Stilton (2) - De kenmerken

Geplaatst 23 jun. 2012 02:29 door susan *   [ 28 jun. 2012 02:53 bijgewerkt ]
De boeken van Geronimo Stilton, Thea Stilton en Joe Carrot hebben een aantal kenmerken die ze onderscheidend en herkenbaar maken.
Gebruikelijk is dat de schrijver het verhaal inleidt in een voorwoord waarin de context van het verhaal wordt uitgelegd. Zo beschrijft Thea Stilton bijvoorbeeld waarom zij haar uitnodiging voor een reis met de Orient Express doorschuift naar de Thea Sisters en ze legt uit waarom een reis met deze trein zo bijzonder is. Het vooraf voorstellen van de hoofdpersonen zien we in alle boeken terug. Deze introducties kunnen heel uitgebreid zijn, in De betoverde poort bijvoorbeeld worden maar liefst 20 personages beschreven.

Een opvallend kenmerk aan de uitgaven is de drukke lay-out, de vele illustraties en de typografische grapjes. Op de illustraties zijn de hoofdpersonen en hun acties te zien, er zijn aparte kaders met toegevoegde informatie en in veel boeken zijn landkaarten opgenomen. De illustraties zijn, over het algemeen, aantrekkelijk en toegankelijk. Emoties worden versterkt door de personages uitroepen te laten doen.
De typografische grapjes zijn een handelsmerk geworden: woorden krijgen een afwijkend uiterlijk dat vaak met de betekenis van het woord te maken heeft, zo is bijvoorbeeld het woord ´borduurwerk´ samengesteld uit letters in een kruissteek, ´rood´ is in rode letters en ´giftig´ is gedrukt in druipende paarse letters. 
 
De lezer wordt uitgenodigd actief deel te nemen door bijvoorbeeld op zoek te gaan naar aanwijzingen, of met behulp van een code geheimschrift te ontcijferen. Een aantal boeken sluit af met uitgebreide extra informatie, spelletjes en tips.
In de boeken wordt veel uitgelegd, vaak in aparte kaders. Zo worden de lezers bijvoorbeeld geïnformeerd over het Vrijheidsbeeld, de geschiedenis van de Oriënt Express, dinosauriërs en het tijdperk van de ´brullende jaren twintig´
 
Ook in het taalgebruik zijn een aantal vaste kenmerken opgenomen, zo worden bijvoorbeeld bestaande uitdrukkingen of namen verbasterd en nieuwe woorden verzonnen. De bekendste Geronimo Stilton uitdrukking is ongetwijfeld ´ratterap´. Andere taalvondsten uit andere boeken: ´hazenissig´, ´muizequins´, ´crimineelknager´, ´er is iets aan de poot´ en in de modewereld maakt de lezer kennis met: Oormanie, Bloesje en Bandana, Yves Snuit Rattèn en Diamantes De Bananas.
De boeken zijn vaak geschreven in de eerste persoon en de schrijver richt zich in een verhaal met enige regelmaat tot de lezer. Moeilijke woorden of uitdrukkingen worden soms uitgelegd in een voetnoot. Opvallend is dat in alle boeken ook moeilijke woorden voorkomen die geen uitleg krijgen, voorbeelden daarvan zijn: identiek, energieconsumptie, ambitieus, transformeren en tirade.

De series De prinsessen van Fantasia en De kronieken van Fantasia wijken wat af. Deze dikke boeken zijn eveneens rijkelijk geïllustreerd maar slechts in één kleur, een kleur die past bij het verhaal. In de boeken is, als onderdeel van het verhaal, een stripverhaal opgenomen in kleurendruk. In deze uitgaven ogen de bladzijden een stuk rustiger, er zijn geen afwijkende lettertypes of kaders met nadere uitleg.