Lijst Home‎ > ‎

Gesplitst - Neal Shusterman

Geplaatst 2 aug. 2013 05:17 door susan *   [ 2 aug. 2013 05:17 bijgewerkt ]
´Niemand weet hoe het in zijn werk gaat. Niemand weet hoe het wordt gedaan. Het oogsten van splitsers is een geheim medisch ritueel dat binnen de muren blijft van de klinieken die door het land verspreid liggen. Wat dat betreft is er weinig verschil met de dood, want welke mysteries er achter die poort schuilgaan weet ook niemand.´ 

Splitsers zijn jongeren waarvan het lichaam uit elkaar gehaald wordt en waarvan de onderdelen voor hergebruik worden aangeboden. Een splitser is altijd tussen de dertien en achttien jaar. Het gaat om afgekeurde lastige jongeren, wegbezuinigde jongeren of om jongeren die vanwege een religieuze overtuiging´om God en de mensheid te dienen´ als splitser worden geboren.
Connor behoort tot de eerste groep, hij is zestien jaar en heeft een kort lontje. De vijftienjarige Risa behoort tot de tweede groep, zij is opgegroeid in een tehuis en wordt weg bezuinigd als haar ‘potentieel’  tegenvalt. Daarentegen weet Lev al dertien jaar dat hij ´vertiend´ zal worden. Zijn religieuze ouders volgen Gods opdracht en geven een tiende van hun bezit weg, dus ook hun tiende kind. Lev is een ´uitverkorene´.
Connor besluit te vluchten. Op zijn vlucht neemt hij Risa en Lev mee. Het wordt voor hen een moeilijke opgave om uit handen van de politie te blijven. 

De Amerikaanse schrijver Neal Shusterman begeeft zich met dit boek op het populaire terrein van de dystopische jeugdroman en hij past zijn stijl daarop aan. In dit verhaal ontbreekt de vermakelijke lichte toon van zijn eerder vertaalde boeken Antsy does time en The Schwa was here. De auteur beschrijft de toekomst van Amerika na een gewapend conflict tussen voor-en tegenstanders van abortus, de Tweede Burgeroorlog. De Wet op het leven is als compromisvoorstel door de strijdende partijen aanvaard. Daarin wordt splitsing niet gezien als het beëindigen van leven: technisch gezien gaat het hier om ‘retroactieve abortus’ , er wordt geen leven verspild. Het merendeel van de bevolking kiest ervoor geen ethische vragen te stellen en gaat gedwee mee in de verzachtende woorden die deze onmenselijke praktijk beschrijven.
Shusterman geeft het verhaal een extra dimensie door te suggereren dat de onderdelen van de gesplitsten de eigenschappen van de splitser behouden: een hand die handige goocheltrucs kan, een brein dat aangeeft terug te willen naar zijn oorsprong.
De auteur schrijft het spannende verhaal vanuit verschillende perspectieven en laat afwisselend Connor, Risa en Lev aan het woord. De drie hoofdpersonen zijn uitgewerkte karakters, waarvan Lev de interessantste is. Hij heeft grote moeite om te aanvaarden dat hij wellicht slachtoffer is en geen uitverkorene. Incidenteel krijgen ook andere personages en zelfs ´de meute´ het woord. Deze vorm geeft Shusterman, die naast schrijver ook psycholoog is, alle ruimte de gedachten en dilemma´s van de personages te belichten.
Shusterman legt een verbinding met de huidige maatschappij en haar geschiedenis. Als hij Risa met een band muziek laat maken op de uitbenerij  in het oogstkamp is de link naar de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog snel gelegd. Ook protest in de vorm van terrorisme komt aan de orde, waarin Shusterman duidelijk stelling neemt en terroristen als leugenaars wegzet. 

Gesplitst is het eerste boek in een serie, waarvan in Amerika inmiddels het tweede deel is verschenen onder de titel Unwholly. Ook schreef Shusterman met co-auteur Michelle Knowlden een novelle over de periode dat Lev op de vlucht is en gescheiden van Connor en Risa. Plannen om het boek te verfilmen zijn er ook, de rechten zijn inmiddels verkocht. 

Gesplitst is genomineerd voor De Gouden Lijst 2013 

Gesplitst
Neal Shusterman


Lemniscaat, 2012     € 16,95