Lijst Home‎ > ‎

Gevecht om de cup - Gerard van Gemert

Geplaatst 18 sep. 2013 02:34 door susan *   [ 18 sep. 2013 02:34 bijgewerkt ]

In Voetbalgoden, een populaire serie voetbalboeken van Gerard van Gemert, draait het om jongens die dol zijn op voetballen. Het eerste deel van de serie, Gevecht om de cup (2007),  is geselecteerd als kerntitel voor de Kinderboekenweek. Het verhaal draait om de boezemvrienden Stijn en Storm. Beide zijn verdienstelijke voetballers die spelen bij F.C. Rapitas. Het voetbalseizoen loopt op zijn einde en in de laatste wedstrijden zal worden beslist of Rapitas de cup wint of aartsvijand SV EMS. Rapitas wordt door pech achtervolgd: er wordt een bal afgepakt, de gouden cup wordt uit het clubhuis gestolen, hun keeper mag niet meer voetballen en Stijn en Storm worstelen met blessures. 

Voetballen is het belangrijkste in Stijns leven, maar hij maakt toch tijd vrij om zijn doodzieke buurjongen geregeld op te zoeken en hem bij te praten over het wel en wee op de club. Het ontgaat hem niet dat zijn vriend een heel leuk zusje heeft; als hij Femke ziet krijgt hij vlinders in zijn buik. 

Gevecht om de cup is een voetbalboek zoals veel kinderen het graag zien. Het staat bol van spannende wedstrijdverslagen en daarnaast is er volop aandacht voor vriendschappen, pesterijen en een vleugje liefde. Van Gemert roept de sfeer van een ouderwets jongensboek op. De beschrijvingen zijn uitgebreid: de lezer weet precies wat Stijn in zijn voetbaltas stopt en een wedstrijdverslag neemt vele pagina´s in beslag. Ook gevoelens worden duidelijk beschreven en er is altijd hoop:´´Je moet altijd blijven hopen, Stijn. En Mike is een positieve jongen die zal blijven vechten.´Stijn knikte weer en bedacht hoe mooi het zou zijn als Mike weer helemaal beter zou worden.´ 
Aan het einde van het verhaal laten we Stijn en zijn team natuurlijk in jubelstemming achter. Maar er ligt nog veel in verschiet: Stijn mag met zijn team een wedstrijd in Londen bezoeken, hij mag misschien naar de jeugdopleiding, Femke heeft ook vlinders in haar buik en hoe zal het verder gaan met zijn zieke buurjongen?

Gevecht om de cup
Eerste deel in de serie De voetbalgoden 
Gerard van Gemert (tekst) en Mark Janssen (ill) 

Clavis, 2007     € 7,50