Lijst Home‎ > ‎

Gewonnen- Ruth Wielockx

Geplaatst 30 dec. 2015 07:48 door susan *   [ 30 dec. 2015 07:49 bijgewerkt ]

In het prentenboek Gewonnen van Ruth Wielockx draait het om de vraag wie de race gaat winnen. Negen kinderen rennen naar een niet zichtbaar startpunt. ´Opgelet! Is iedereen klaar voor de race? Drie...twee...één...´ Emma op de driewieler neemt de leiding.´Ik ga winnen´ roept ze blij, maar ze juicht te vroeg. Daar komt Marie op de scooter `Ik ben sneller´ lacht ze. Maar giechelende Tess doet een ´gewaagd (sic) inhaalmanoeuvre´ en neemt de kop over. 
De race blijft spannend want Tess´ jeep wordt weer ingehaald door de quad van Bram en Bram wordt ingehaald door Louis in zijn bloemetjesbus en die wordt weer voorbij gereden door Daan in de brandweerwagen. En nog is de race niet beslist. Lucas haalt Daan in op zijn racemotor en hij wordt weer ingehaald door formule 1-coureur Finn. ´De race wordt razend spannend nu´. Ook Finn wordt ingehaald door piloot Sem in zijn vliegtuig. Zal hij de race winnen? 

De spanning van de race is mooi weergeven. Op de linkerpagina ziet de lezer nog net een gedeelte van het ingehaalde voertuig en op de rechterpagina is de nieuwe koploper goed te zien. Wielockx zet de voertuigen tegen een egaal gekleurde achtergrond waarin summier door kleine gekleurde veegjes de snelheid van de voertuigen wordt benadrukt. De verschillende voertuigen zijn met oog voor detail getekend en dat zal menig jonge liefhebber weten te waarderen. 
De kinderen die deelnemen aan de race zijn jongens en meisjes in allerlei tinten. Het is jammer dat de Chinese deelneemster aan alle clichés voldoet. Ze is geel, ze heeft gesloten spleetogen, er steken twee voortanden uit haar mond, ze draagt een traditionele hoed, ze heeft een vlecht en loopt op slippers. Hier heeft de voorlezer wel iets uit te leggen, zeker als er Aziatische kinderen onder de toehoorders zijn. 
De korte teksten voeren de spanning op. Het taalgebruik is daarbij opvallend rijk. Er wordt een grote variëteit aan woorden gebruikt. Zo kun je aan kop liggen, vooraan rijden, favoriet zijn of als eerste over de streep komen. 
Het verhaal heeft een onverwacht einde. Als Sem in zijn vliegtuig de race lijkt te winnen ziet hij Emma op de driewieler ineens voor zich. Toch wint ook Emma de race niet. Op de laatste bladzijden ziet de lezer dat de kinderen in een draaimolen zitten. 

Gewonnen 
Ruth Wielockx 

Clavis, 2014     € 14,95