Lijst Home‎ > ‎

Gewoon buitengewoon

Geplaatst 28 okt. 2010 03:52 door susan *   [ 29 okt. 2010 04:28 bijgewerkt ]
Gewoon buitengewoon
is een prentenboekje over autisme. De tekst is van Ellen Verspeeten en de illustraties van Michael Roher. Het verhaal draait om Ward. We zien dat Ward dol is op treinen en deze ook heel mooi kan tekenen en er graag over praat. Ward gaat naar school en heeft in de klas een bijzonder hoekje met ´vreemde tekeningen´ aan de muur (op een ander plaatje zien we dat het pictogrammen zijn). Twee keer per week komt er een´nieuwe juf´ in de klas die apart met Ward werkt. Ward heeft een vriendin, Noor, en zij weet op een goede manier met Ward om te gaan. Ze ziet als hij blij is want dan wrijft hij in zijn handen en ze helpt hem de spelregels van het tikkertje spelen te begrijpen. Ward mag op school dingen die andere kinderen niet mogen. Hij mag altijd vooraan in de rij staan, hij krijgt minder huiswerk mee en soms mag hij tijdens de pauze binnenblijven. De meester legt uit dat Ward ´autisme heeft´ en dat zijn hersenen ´een beetje anders werken´. Meester zegt ook dat Ward gewoon een jongen uit de klas is, ´iedereen is anders en uniek´. Volgens Noor is Ward ´gewoon buitengewoon´.
Dit prentenboek geeft veel aanknopingspunten om met kinderen over autisme te praten. De schrijfster geeft hiervoor aan het einde van het boek ook een leidraad waarin ze verschillende aspecten uit het verhaal toelicht. Voor kinderen die niet zo goed weten hoe ze om moeten gaan met autisme is Noor een goede identificatiefiguur. Noor begrijpt Ward weliswaar niet altijd maar weet wel hoe ze met zijn gedrag moet omgaan. Het boekje geeft alle ruimte om toelichting te geven en het verhaal te gebruiken om een eigen situatie te bespreken.
De illustraties in het boek zijn in kleur en ondersteunen het verhaal. We zien Ward naar treinen kijken, we zien hem in de klas, zowel aan zijn eigen tafeltje als in de groep, we zien hem op zijn verjaardag, apart zittend van de kinderen, maar handenwrijvend en met een blij gezicht. Het boek laat zeker ook de mogelijkheid open om aan de hand van de plaatjes een eigen verhaal te vertellen.
Een mooi prentenboek om bij de hand te hebben als je met kinderen over autisme wilt praten.

Gewoon buitengewoon
Ellen Verspeeten (tekst) en Michael Roher (ill)
 
EPO, 2010   €15,75