Lijst Home‎ > ‎

Gezocht: Koen Konijn, boekenboef - Emily MacKenzie

Geplaatst 9 feb. 2015 01:28 door susan *   [ 9 feb. 2015 01:28 bijgewerkt ]

Koen Konijn is geen doorsnee konijn. Hij droomt niet over worteltjes of velden vol sappige paardenbloemen, hij droomt alleen over boeken. Hij sluipt zelfs vreemde huizen binnen en leest daar de boeken terwijl de mensen slapen. En daar blijft het niet bij, Koen neemt boeken mee terug naar zijn hol. 
Dat kan niet onopgemerkt blijven. Op een dag ontdekt Arthur dat zijn lievelingsboek weg is en als hij beter kijkt ziet hij in zijn boekenkast afgeknaagde wortels en slappe slablaadjes op plekken waar zijn boeken hadden moeten staan. Arthur besluit de dief te betrappen.

Gezocht: Koen Konijn, Boekenboef is een prentenboek over plezier in lezen. Dat plezier loopt bij Koen Konijn wel wat uit de hand als hij gaat stelen. Natuurlijk wordt hij betrapt en dan blijft er niet veel over van het stoere konijn. Hij verandert in zielig stotterend konijntje met veel spijt: ´Ik krijg g-g-gewoon n-nooit genoeg van b-boeken!´. Koen Konijn moet de gestolen boeken teruggeven. Arthur krijgt medelijden met het konijn en neemt hem mee naar de bibliotheek. Koen en Arthur worden boekenvrienden die zo vaak mogelijk samen gaan lezen in de bibliotheek.´En ze brengen de boeken altijd terug... Ook Koen´.
Het boek zou een braaf boek zijn geworden zonder de grapjes in de tekst en de geweldige illustraties. Vertaalster Annelies Jorna heeft goed werk verricht en weet de lichte toon van het origineel ook in de vertaling vast te houden. Ze werd in het bijzonder uitgedaagd om de omvangrijke boekenlijstjes van Koen Konijn om te zetten in het Nederlands. Boekenliefhebbers zullen veel plezier hebben om de ´Konijnse´ bewerkingen van klassieke titels, zoals De Kleine Kapinijn, De laatste der Knabbelkanen, Reis om de wei in 80 dagen of De Hangoorspelen.  

Het prentenboek is het succesvolle debuut van de Schotse Emily MacKenzie die Koen Konijn ondanks zijn snode daden als een aanbiddelijk konijn afbeeldt. Koen loopt door het boek in een I love books T-shirt dat hem herkenbaar maakt. Tenminste dat denkt Arthur, maar agent Van Gent denkt daar anders over. Ook de andere konijnen in het boek zijn aandoenlijk grappig. Ze zijn lang, dun, kort of dik, ze hebben opvallende schoenen aan, eentje heeft er zelfs een bril op en ze houden allemaal van worteltjes, behalve Koen dan.
Gezocht: Koen Konijn, boekenboef is een grappig kijk-en voorleesboek met een duidelijke boodschap: stelen mag niet, plezier hebben in lezen wel.

Gezocht: Koen Konijn, boekenboef 
Emily MacKenzie (vertaald door Annelies Jorna) 

Van Goor, 2015     € 12,99