Lijst Home‎ > ‎

Ghostgirl

Geplaatst 24 nov. 2010 00:47 door susan *
Het verhaal gaat over Charlotte, leerling van een Amerikaanse highschool. Aan het begin van het schooljaar heeft ze zich voorgenomen niet langer tot de ‘onopvallenden’ te behoren; zij wil gezien worden en dan vooral door Damen, de knappe rugbyspeler. Helaas heeft Damen al verkering met het populairste meisje van de school Petulla. De eerste schooldag begint veelbelovend als Charlotte aangewezen wordt als Damens natuurkundepartner. Maar dan gaat het mis, ze stikt in een gummibeertje.
Dood zijn blijkt een druk leven in te luiden. Van Charlotte wordt verwacht dat ze lessen in ‘dood zijn’ volgt en samen met andere jong gestorven klasgenoten het huis waarin zij wonen behoeden voor verkoop. Charlotte ziet dit niet zitten en blijft zich richten op Damen, ze wil hoe dan ook met hem naar het herfstbal. Hulp komt uit onverwachte hoek, namelijk van het jongere ‘gothic’ zusje van Petulla, Scarlett. Zij kan Charlotte zien en Charlotte mag van haar lichaam gebruik maken om haar doel te bereiken.

Op de school voor doden wordt Charlotte geleerd dat ze haar vroegere leven los moet laten. Uiteindelijk lukt dat haar en accepteert Charlotte haar overlijden. Maar voor het zover is kunnen wij deelgenoot zijn van haar (vaak grappige) pogingen Damen voor zich te winnen.
De Amerikaanse schrijfster liet Charlotte eerst tot leven komen op het internet en schreef daarna het boek. Het tweede deel, Thuiskomst, is inmiddels vertaald en verkrijgbaar.
Voor meisjes vanaf een jaar of twaalf is dit een aantrekkelijk boek. Het is een mengeling van een ‘highschoolstory’ met een bovennatuurlijk tintje, een genre dat het goed sinds het succes van Twilight. In de tekst zitten wat verwijzingen zijn seksualiteit, het is geen boek voor heel jonge lezers. De stijl waarin het boek geschreven is rammelt hier en daar maar toch een leuk boek.

Ghostgirl
Tonya Hurley
 
Boekerij, 2009    €18,95