Lijst Home‎ > ‎

Gips - Anna Woltz

Geplaatst 13 mei 2015 03:43 door susan *   [ 13 mei 2015 05:20 bijgewerkt ]

Ze doet het weer die Anna Woltz, weer schrijft ze een fantastisch boek. Gips maakt de hooggespannen verwachtingen meer dan waar.
De twaalfjarige Fitz en haar negenjarige zusje Bente zijn voor het eerst met hun
´heen-en-weer-tas´ bij hun vader. Twee weken eerder, tijdens een goed voorbereid ´paraplugeprek´, hebben de zusjes te horen gekregen dat hun ouders gaan scheiden. Het appartement voor papa was al gehuurd en de weekschema´s waren klaar.
Papa en Bente krijgen op deze ijskoude winterdag een fietsongeluk waarbij het topje van Bentes vinger eraf ligt. Bente moet naar het ziekenhuis en Fitz wil mee. Haar vader vindt dit niet goed, maar de buurvrouw helpt Fitz aan een masker en dan mag ze mee.
In het ziekenhuis voegt ook moeder zich bij het gezin. Fitz wil haar moeder niet zien, ze is woedend op haar. Die ochtend heeft ze haar moeder horen zeggen dat ze blij is dat ze eindelijk´na al die jaren´weer zichzelf kan zijn.
Fitz loopt de behandelkamer uit en stapt in de lift. Op de bovenste verdieping ontmoet ze de vijftienjarige Adam. Ze sluiten een weddenschap af. Om die te winnen moet Fitz haar masker afdoen. Ze verliest de weddenschap, maar krijgt wel hulp van Adam om iets recht te zetten. Daarvoor zoeken ze zuster Yasmine op die hopeloos verliefd is op dokter De Gooijer.
Fitz krijgt ook nog een geheime boodschap toegespeeld van een klein meisje in een boevenpak:´Ik heb je nodig. Kom naar het stiltecentrum. Nu.´ Het wordt een lange avontuurlijke en emotionele dag in het ziekenhuis.

Woltz kan als geen ander een bruisend avontuur vermengen met oprechte emoties. Het avontuur in Gips wervelt van de ene gebeurtenis naar de andere: er is een ongeluk, er is een raadselachtige reden dat Fitz een masker op moet, er is een leuke jongen die niet voor niets in het ziekenhuis rondloopt, er is het meisje dat hulp nodig heeft, er is een zuster die een leuke dokter verdient en er is een vingertopje dat weer aan de vinger genaaid moet worden. Kortom veel spanning en avontuur.
De drie kinderen in het verhaal, Fitz, Adam en het meisje in het boevenpak, sluiten een verbond. Zo creëert Woltz een uitgangssituatie zoals ze vaker gebruikt in haar boeken: een groep kinderen die zich niet laten belemmeren door de regels die volwassenen opleggen.
De drie kinderen hebben ieder hun eigen verhaal. Fitz worstelt met haar gevoelens omtrent de scheiding. Ze is woedend op haar moeder die haar blijkbaar teveel vindt:´ Mijn leven lang dacht ik dat we elkaar even graag wilden. Maar dat is dus niet zo. Mijn moeder mist dingen als ik er ben. En ik mis juist dingen als zij er niet is.´ Ook Adam weet even niet wat hij met zijn gevoelens en zijn ouders aanmoet nu er na twaalf jaar een broertje,´een piepkleine E.T. van achtentwintig weken´ geboren is. En het meisje in het boevenpak wil leren niet ziek te zijn.
Woltz beschrijft in prachtige zinnen wat er in het hoofd van Fitz omgaat. Ook de dialogen staan boordevol rake en vaak grappige opmerkingen. Altijd blijft de emotie achter de gesprekken voelbaar. Woltz benoemt die gevoelens niet expliciet, ze geeft ze bijvoorbeeld weer in een beeld. Als Fitz erachter komt dat haar moeder haar het liefst geen dag zou missen krijgt de lezer van Woltz geen sentimentele scène waarin iedereen in elkaars armen valt. Zij laat het beeld spreken: ´Op de televisie maken ze appeltaart. Een speciale die je met de korst naar boven bakt en op het laatste moment pas omdraait. En dan zie je opeens een cirkel van glanzende appelpartjes in karamel.´ 

Gips is een prachtig boek dat de lezer meeneemt in een voortdenderend avontuur vol spannende cliffhangers. Het is ook een boek waarin met compassie en humor emoties beschreven worden die passen in een kinderleven dat overhoop gegooid is.
Het afgelopen jaar werd Woltz genomineerd voor alle belangrijke jeugdboekenprijzen. Ze won niet, maar ze een van de zeer weinige auteurs die zowel door een publieksjury als door een professionele jury gewaardeerd wordt. We zullen ook komend jaar Anna Woltz weer tegenkomen in de race om de grote prijzen en van mij mag ze deze keer winnen.

Gips
Anna Woltz


Querido, 2015     € 13,99

Andere boeken van Anna Woltz op kinderboekenpraatjes: