Lijst Home‎ > ‎

Gladiator - Simon Scarrow

Geplaatst 2 sep. 2011 02:07 door susan *
´ zoals ik moet leven met de herinnering aan het onrecht dat jouw vader mij heeft aangedaan, zo zullen jullie leven met de herinnering aan hoe jullie moesten boeten voor zijn daden.´

Met deze woorden veroordeelt woekeraar Decimus de tienjarige Marcus en zijn moeder tot een leven in slavernij. Voor Marcus is de overgang groot, hij was een vrije Romeinse burger, zoon van centurio Titus die heeft gevochten onder generaal Pompeius. Bij een belangrijke slag, waar de grote leider van de slaven Spartacus wordt verslagen en vermoord, heeft Titus de generaal zelfs het leven gered en als dank een slavin gekregen, de moeder van Marcus.
Het gezin leeft op een kleine boerderij waar de zaken slecht gaan en als de schulden niet afbetaald kunnen worden laat de schuldeiser Titus vermoorden en zijn zoon en vrouw maakt hij tot slaven.
Marcus is vastbesloten dit onrecht recht te zetten en zijn weg naar generaal Pompeius te vinden, die het onrecht ongedaan kan maken. Maar een slaaf kan zijn eigen weg niet bepalen en het lot brengt Marcus naar een beroemde gladiatorenschool waar hij zal worden opgeleid voor de gladiatorengevechten in de arena, gevechten op leven en dood.
De training is zwaar en het leven is hard voor Marcus, ontsnappen is niet mogelijk.
Marcus weet niet dat hij een bijzonder geheim met zich meedraagt, een geheim dat zijn leven in gevaar kan brengen.

In Engeland is Simon Scarrow vooral bekend van zijn elf delige Eagle-reeks over twee strijders in het Romeinse leger. Gladiator is het eerste boek van de auteur dat vertaald is in het Nederlands.
Hij heeft een spannend decor voor zijn verhaal gekozen, de Romeinse tijd spreekt tot de verbeelding. Er er gaat een zekere fascinatie uit van de wreedheid slaven tegen elkaar te laten vechten op leven en dood met de minieme kans dat een enkeling daarmee zijn vrijheid kan winnen.
De onschuldige beschermd opgevoede Marcus wordt van het ene op het andere moment in het wrede slavenbestaan gegooid en hij weet zich daar opvallend goed te handhaven. Natuurlijk komt hij enkele keren in groot gevaar en weet de auteur Marcus uit schijnbaar hopeloze situaties te schrijven.
Gladiator is een spannend boek, Simon Scarrow legt geen historische details uit, hij trekt de lezer direct het verhaal in. Het is onvermijdelijk dat in het boek pittige geweldadige scènes voorkomen, geen boek voor watjes dus.
Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld en het verveelt geen moment. Gladiaotor is een avonturenboek dat je in één adem uitleest en je dan vertwijfeld naar de kalender doet kijken; het tweede deel wordt pas in februari 2012 verwacht.

Gladiator
Vechten voor vrijheid
Simon Scarrow
 
Gottmer, 2011     € 14,95