Lijst Home‎ > ‎

Gladiator (2) Vechten voor vrijheid - Simon Scarrow

Geplaatst 23 aug. 2012 02:59 door susan *

De Britse schrijver Simon Scarrow schrijft twee boeken per jaar, waaronder tenminste één historische jeugdroman. Zijn elf boeken in de Eagle-serie zijn in Engeland populair en geliefd. In deze serie beschrijft hij het leven van twee Romeinse soldaten. De serie is niet vertaald in het Nederlands.
Scarrow is een bekende naam in de Engelse jeugdliteratuur, ook Simons broer Alex is een succesvol schrijver en vooral bekend van zijn serie boeken over tijdreizen (Timeriders). Vooralsnog moeten we het in Nederland doen met de vertaling van de serie Gladiator van Simon Scarrow.

Het eerste deel van de serie, Vechten voor vrijheid, kwam in 2011 uit. Het vertelt het verhaal van Marcus die als slaaf verkocht wordt aan een gladiatorenschool. Als hij het leven redt van Portia, het nichtje van Julius Caesar, neemt deze hem mee naar Rome.
Het tweede boek, Straatvechter, begint hier. De elfjarige Marcus krijgt in Caesars huis verdere gevechtstraining en leeft, voor een slaaf, een bevoorrecht leven. De sluwe charismatische Caesar staat aan het begin van zijn politieke carrière. De invloedrijke families van Rome zijn verdeeld en zowel binnen als buiten de senaat wordt gevochten om de gunst van het volk. Het leven van Portia en Caesar lopen gevaar en van Marcus wordt verwacht dat hij hen beschermt. Marcus heeft grote moeite te aanvaarden dat hij geen zeggenschap meer heeft over zijn eigen leven en hij vindt het onverteerbaar te weten dat ook zijn moeder in slavernij leeft. Zijn enige kans op vrijheid ligt in de handen van Caesar en dus is Marcus bereid ver te gaan om in de gunst van zijn meester te komen.

Ook dit tweede deel in de serie is spannend en leest makkelijk weg. Scarrow verstaat de kunst het Romeinse dagelijks leven levendig te beschrijven. Dat doet hij met veel dialoog en korte rake beschrijvingen. Het verhaal dendert in aangenaam tempo door waarbij de gedachten van Marcus de geschetste wereld met emoties vullen. Marcus is een held, een geboren gladiator die zijn veelvuldige gevechten weet te winnen. De beschrijvingen van deze confrontaties blijven boeien, ook al weet de lezer dat Marcus het heus wel zal redden. Overtuigend weet de auteur ook de angst van Marcus te beschrijven en zijn afschuw van geweld. Scarrow vlecht de historische strijd tussen Caesar en Cato mooi door het verhaal en samen met Marcus begrijpt de lezer steeds meer van de politieke intriges.

Gladiator is een serie voor de liefhebbers van een spannend avonturenverhaal waarin af en toe eens lekker geknokt wordt. Het is nog niet bekend wanneer het derde deel in de serie verschijnt, het deel waarin Marcus op zoek zal gaan naar zijn moeder.

Gladiator boek 2: Straatvechter
Simon Scarrow

Gottmer, 2012     € 14,95