Lijst Home‎ > ‎

Gladiator (3) Zoon van Spartacus - Simon Scarrow

Geplaatst 17 jun. 2013 02:44 door susan *

´Dit keer dacht hij aan Spartacus. Zijn hart vervulde zich langzaam met trots over alles wat zijn vader had bereikt en de manier waarop hij zijn volgelingen had geïnspireerd, die bereid waren met hem te vechten en te sterven. Er begon iets te kriebelen vanbinnen. Een soort bezieling, en nog iets anders: het gevoel dat het zijn plicht was om zijn vaders werk voort te zetten.´
 


De serie Gladiator beschrijft het leven van Marcus die rond 60 v.C leeft. In dit derde deel, Zoon van Spartacus, tobt Marcus met zijn loyaliteit aan de erfenis van zijn vader. Hij weet inmiddels dat hij de zoon is van Spartacus, leider van de grootste slavenopstand ooit en vermoord voor zijn zoon werd geboren. Marcus behoort echter tot het huishouden van Julius Caesar die erop uit wordt gestuurd om een slavenopstand neer te slaan. Marcus trekt mee met Caesars leger dat de bergen intrekt om slag te leveren met de opstandige slaven onder leiding van Brixus. Deze Brixus, ooit een vertrouweling van Spartacus, is op zoek naar Marcus zodat de zoon de plaats van zijn vader kan innemen. Marcus zou het liefst het leger verlaten en naar Griekenland vertrekken om zijn moeder uit de slavernij te bevrijden.

De Britse schrijver Simon Scarrow heeft ook nu weer een spannend boek geschreven. Het fictieve verhaal is historisch onderbouwd en geeft veel informatie over de gewoonten in de Romeinse tijd.
Het is logisch dat het verhaal verschillende vecht-en geweldsscènes omvat; Marcus is immers omringd door soldaten die een opstand gaan neerslaan. Scarrow neemt de lezer mee in menig gevecht en weet daarin de spanning goed vast te houden. Soms is het heftig wat de lezer krijgt voorgeschoteld:´Al snel hadden de vlammen de dakspanten bereikt en delen van het dak stortten in. De overvallers hoorden nu geen geschreeuw meer, alleen doordringende kreten van pijn, gesmoord door af en toe een luide knal van barstende balken. Het gegil hield nog een tijdje aan en toen klonk alleen nog het gebrul van het vuur.´ 
Marcus, pas twaalf jaar, heeft veel om over na te denken. Hoewel hij geen slaaf meer is, beslist Caesar nog altijd over zijn leven. Marcus worstelt met tegenstrijdigheden. Hij wil zo snel mogelijk zijn moeder zoeken, maar is afhankelijk van Caesar die kan uitzoeken waar zij verblijft. Of is het beter dat hij zich aansluit bij de gevluchte slaven en in het voetspoor van zijn vader treedt? De overpeinzingen krijgen ruim baan in het boek waarin de voors en tegens veelvuldig worden beschreven. 
Op zijn jonge leeftijd is Marcus al erg wijs. Het leidt soms tot ongeloofwaardige scènes, zoals de discussie tussen de leider van de slavenopstand Brixus en de twaalfjarige Marcus die de rebellenleider een spiegel voorhoudt over zijn eigen behandeling van slaven en zijn zucht het werk van Spartacus ten koste van alles te willen afmaken. 

Zoon van Spartacus is geen opvallend deel in de serie. Het geeft wat de lezer verwacht: een onderhoudend verhaal met een aantal spannende scènes, een beetje liefde, verdriet en wat blijdschap. Aan het einde van dit deel komt Marcus eindelijk in Griekenland aan en is er volop ruimte voor nieuwe wendingen in het verhaal.

Zoon van Spartacus
Deel 3 in de serie Gladiator 

Simon Scarrow 
Gottmer, 2013 € 15,95