Lijst Home‎ > ‎

Glits

Geplaatst 28 feb. 2011 03:31 door susan *
In 2004 debuteerde Robert Wolfe met zijn jeugdboek Joshua Joshua Tango. Een fantasievol verhaal over een vriendschap tussen een jongen en een vrolijke schildpad. In 2007 volgde een tweede boek over dit duo, ook een leuk lekker leesboek. Reden genoeg om vol verwachting aan het nieuwste boek van Wolfe te beginnen: Glits.

Glits is een wonderlijk wezen, een gelei-achtig mannetje dat doorzichtig is en van vorm kan veranderen, aantroffen op de Veluwe. De veiligheidsdienst voert het af en doet onderzoek. De geluiden die het wezen voortbrengt lijken onbegrijpelijk, maar er zijn enkele jongeren die het wezen moeiteloos verstaan. Een van die jongeren is de veertienjarige Jay, een eenling met een traumatisch verleden. Hij wordt, met nog een groepje andere jongeren, in contact gebracht met het wezen dat zij de naam Glits geven, afgeleid van ´glitch´, een term uit de computerwereld voor iets dat er wel is, maar er niet hoort te zijn.
Glits heeft een bijzondere uitstraling: veel mensen die met hem in contact komen voelen zich prettig. Als het leven van Glits in gevaar komt proberen Jay en Rachel, een stug meisje uit de vertaalgroep, hem te redden.

Het verhaal is chaotisch. Wolfe start vele verhaallijnen, maar maakt ze niet af. Er blijft van alles in de lucht hangen: de traumatische gebeurtenis uit Jays jeugd bijvoorbeeld wordt aangetipt en in verband gebracht met het heden en bloedt vervolgens dood, Jay verliest zijn taalbegrip, dat plotseling weer terug blijkt te zijn, zonder nadere uitleg, en ook duikt een samoerai in het verhaal op waarvan onduidelijk is wat hij toevoegt.
Enkele personages vallen uit het verhaal weg, zoals de jongeren uit de vertaalgroep, waarvan alleen Rachel in het verhaal blijft. Haar karakter wordt nauwelijks uitgewerkt. Ze is stug, lijkt geraakt door het feit dat ze verantwoordelijk is voor iemands dood, maar het beklijft allemaal niet, het wordt niet invoelbaar. Dat hangt samen met de gekozen schrijfstijl. Wolfe leeft zich uit in het gebruik van beeldspraken, soms zijn het mooie beelden, soms slaan ze de plank volledig mis en vaak zijn ze veel te lang. Het overvloedige gebruik ervan haalt op hinderlijke wijze de vaart uit het verhaal.

Glits maakt de verwachtingen niet waar. Het verhaal dat overblijft na het wegschrappen van overtollige ballast is niet overtuigend, nauwelijks ontroerend en niet grappig.

Glits
Robert Wolfe
 
De Harmonie, 2010      €15,90