Lijst Home‎ > ‎

Gouden Penseel en Gulden Palet uitgereikt in het Rijksmuseum

Geplaatst 25 sep. 2014 03:11 door susan *   [ 25 sep. 2014 03:11 bijgewerkt ]

Gisteren werden in het Rijksmuseum te Amsterdam de Gouden Penseel en het Gulden Palet uitgereikt. Het was een feestelijke bijeenkomst op een mooie locatie. Het heeft wel wat om in een bijna leeg atrium ontvangen te worden en alle damestoiletten in dit wereldberoemde museum tot je beschikking te hebben. Maar daar ging het natuurlijk niet om.
In een goed gevulde zaal verliep de prijsuitreiking zoals we gewend zijn: een inleidend praatje, een korte bespreking van de kanshebbers, het voorlezen van het juryrapport en blije winnaars die nog wat zinnigs moesten zeggen.
Even kon je een speld horen vallen in de zaal toen er werd stilgestaan bij de plotselinge dood van Sieb Posthuma, die meerdere keren door de penseeljury werd bekroond. Het was een mooi en terecht eerbetoon aan deze grote illustrator.

Het Gulden Palet werd gewonnen door Anton van Hertbruggen voor het boek Het hondje dat Nino niet had, geschreven door Edward van der Vendel. Anton bekende in zijn dankwoord dat Edward hier en daar de tekst had aangepast om deze in overeenstemming met de illustraties te brengen. Zo is bijvoorbeeld de zee uiteindelijk een meer geworden.
Floor Rieder won de Gouden Penseel voor de illustraties in het boek Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Ook zij deed een bekentenis in haar dankwoord toen ze nadrukkelijk haar vriend bedankte die ze voor de helft van haar beeldgrappen verantwoordelijk houdt.

Na de uitreiking stond de borrel klaar, maar ook medewerkers van het Rijksmuseum om de aanwezigen te begeleiden naar de Teekenschool. In dit bijgebouw van het Rijksmuseum is een tentoonstelling ingericht van het bekroonde werk. Van iedere kunstenaar, ook van degenen die de Vlag en Wimpels wonnen, zijn enkele werken en soms ook voorstudies uit de bekroonde boeken te zien. 
Bij het verlaten van de tentoonstelling werden we weer opgewacht door medewerkers van het museum. Zij namen ons mee naar de ruimtes waar een programma voor kinderen wordt verzorgd. Loop bij een bezoek in het weekend (door de week worden er schoolklassen ontvangen) ook eens daar naar binnen en neem een kind tussen de zes en twaalf jaar mee. Zij kunnen hier de wereld van Rembrandt onderzoeken, een bezoek brengen aan het Behouden Huis op Nova Zembla of de tocht ervaren die Hugo de Groot in de boekenkist maakte. En ze mogen (bijna) overal aankomen! Een bezoek aan de Teekenschool is gratis.

Recensies van de bekroonde boeken zijn hier te vinden