Lijst Home‎ > ‎

Gouden voorleesboek

Geplaatst 18 mrt. 2012 04:14 door susan *
Met enige regelmaat brengt uitgeverij Rubinstein enkele gouden boekjes samen in een voorleesboek. Soms heeft het voorleesboek een thema, maar Het gouden voorleesboek heeft dat niet. Het boek ziet er echt uit als een ´Gouden Voorleesboek´, het is lekker dik en met zijn gouden rug is het direct herkenbaar als een lid van de Gouden Boekjesfamilie.
Zeven complete Gouden Boekjes zijn in deze bundel samengebracht, zeven klassiekers. 

Het eerste verhaal is Hoep, zei de chauffeur waarin de chauffeur de laadbak van zijn vrachtauto elke keer opnieuw laat kiepen tot groot vermaak van allerlei dieren. In De nieuwe pony krijgt Harry op zijn verjaardag een pony. Hij moet er zelf voor zorgen en als hij dat niet goed doet grijpt zijn vader in. Meneer Mooi Weer is een ijscoman, hij verkoopt ijsjes met de mooiste namen: Kokosnoot Knotsen, Frambozen Fonteinen, Rabarberraketten en Kiwicornetten. Hij rijdt met zijn ijscokar overal naar toe en weet zo zelfs het weggelopen hondje van Jantje Slome terug te vinden.
Het verhaal van Christoffel en de Columbus gaat over de veerboot Columbus van kapitein Schuddebaas. Christoffel vaart graag met hem mee en op een dag doen ze iets heel ongewoons: de veerboot vaart naar volle zee. Dokter Pijpekop, de poppendokter heeft het druk met een piepend houten soldaatje, een teddybeer die op zijn snoet valt en een sneeuwpop met een bevroren voet. Maar op een dag wordt de dokter zelf ziek en moeten de poppen voor hun dokter zorgen.
De gele taxi is een van de bekendste en meest geliefde gouden boekjes. De gele taxi scheurt door de stad, drrrrrrr-jie-ie-ie reng, om Tom en zijn moeder op tijd op het station te krijgen.
Het laatste gouden boekje in deze bundel is Het huis dat Japie heeft gebouwd. In dit boekje wordt een oud Engels stapelrijmje tot leven gebracht (klik hier om meer over dit verhaal te lezen). 

Het boek ademt de nostalgische jaren vijftigsfeer die zo typerend is voor veel gouden boekjes. De verhalen en vooral de illustraties zijn duidelijk Amerikaans: de auto uit het eerst verhaal is een typisch Amerikaans pick-up, Harry woont met zijn ouders op een grote farm, bij de avonturen van de veerboot zien we wolkenkrabbers en de gele taxi scheurt door een Amerikaanse stad. Bij Meneer Mooi Weer ligt het wat ingewikkelder. Op de illustraties zien we een typisch Amerikaanse ijscoauto door een landschap met bergen en houten huizen rijden, maar de tekst plaatst de avonturen bij ´knooppunt Oudenrijn´en het ´Uddelermeer.
De illustraties komen goed tot hun recht in dit grote boek. De kleuren zijn soms wat harder dan in de originele kleine boekjes. 

Het gouden voorleesboek is een welkome aanvulling in de serie. Het grote formaat nodigt uit om er eens lekker voor te gaan zitten om samen op avontuur te gaan in die heerlijke nostalgische wereld van de gouden boekjes. 

Het gouden voorleesboek
Rubinstein, 2012     € 15,00