Lijst Home‎ > ‎

Gregor de bovenlander De voorspelling - Suzanne Collins

Geplaatst 14 jan. 2011 07:18 door susan *   [ 23 mei 2013 03:34 bijgewerkt ]
Auteur Suzanne Collins heeft de wereld veroverd met haar prachtige serie De Hongerspelen. Collins schreef ook een serie boeken voor een jonger publiek over de avonturen van Gregor de Bovenlander. De voorspelling is het eerste deel. Het idee voor dit verhaal kreeg Collins na het lezen van Alice in Wonderland. Zij vroeg zich af wat er zou gebeuren als een stadskind door een gat zou vallen.

Gregor woont in New York, hij is elf jaar en woont met zijn moeder, twee jongere zusjes en zijn oma in een appartement. Het gezin heeft het zwaar sinds  vader ruim twee jaar geleden ineens verdween. Niemand heeft ooit nog een spoor van hem kunnen vinden. 
Het verhaal begint in de zomervakantie. Gregor gaat niet op zomerkamp maar blijft thuis om op zijn tweejarig zusje Boots en zijn oma te kunnen passen als zijn moeder aan het werk is. Op een dag vallen Boots en Gregor door een rooster in de wasruimte en komen zo in Onderland terecht. Onderland wordt bewoond door mensen (de Onderlanders), door Kruipers (reuzegrote kakkerlakken), door spinnen, grote vleermuizen en door enorme ratten. Er is een machtsstrijd gaande, de ratten willen het voor het zeggen hebben. Gregor en zijn zusje lijken te zijn voorbestemd de Onderlanders van de ondergang te redden, althans dat staat in een profetie. Gregor besluit de strijd met de ratten aan te gaan als blijkt dat zij zijn vader gevangen houden.

Helemaal origineel is het idee van een stad onder de grond niet. Denk aan de boeken Dieper van Roderick Gordon en Sintel van Duprau. Collins werkt het gegeven echter goed uit. Ze weet de stad en zijn bewoners geloofwaardig te beschrijven. Er zit vaart in het verhaal en het is spannend. De strijd die Gregor en zijn metgezellen aangaan is gevaarlijk en hard, er vallen dan ook doden. Het geweld wordt niet uitgebreid beschreven en er is veel aandacht voor de emoties die dit alles oproept: verdriet, angst en wraak.

De serie bestaat uit vijf boeken.

Gregor de Bovenlander
De voorspelling
Suzanne Collins
 
Kluitman, 2009  € 14,95