Lijst Home‎ > ‎

Grommige Gruf

Geplaatst 20 okt. 2010 01:29 door susan *   [ 4 jun. 2011 05:09 bijgewerkt ]
Dat Grommige Gruf niet erg vrolijk is zie je al meteen op de kaft van dit prachtig uitgegeven prentenboek. Het boek is van oorsprong Engels en de tekst is van Steve Smallman en de illustraties van Cee Biscoe.
Gruf is een beer ‘Een grote gruizige grommige brommige beer’. De dieren uit het bos zijn bang voor hem en dat kan Gruf niets schelen. Op een dag hangt er een konijntje onderste boven aan de tak van een boom. Hij vraagt Gruf om te helpen, al kunnen wij dat bijna niet lezen omdat ook de tekst op zijn kop staat. Gruf helpt en krijgt als dank een ‘gevallen ster’. Gruf zet de ster in zijn huis en dan valt het hem op hoe vies zijn huis is. Hij stoft een plankje af.
Gruf moet het konijntje nog een keer redden op zijn ‘sterrenjacht’ en dat levert hem een tweede ster op. Gruf vindt dat die ster nogal veel op een blad lijkt. En met twee sterren in zijn grot ziet Gruf hoe vies en somber zijn grot is en hij maakt schoon. Toch blijft de grot kaal en leeg en Gruf ‘begon zich zelf ook zo te voelen: leeg, en een beetje droevig. En toen dat eenmaal over was begon hij boos te worden’. Op dat moment staat konijn voor de deur met een kruiwagen vol ´sterren´. Gruf wordt woedend en brult tegen het konijntje dat hij op moet hoepelen. Het konijntje moet dan heel hard huilen en Gruf vindt dat vreselijk. Hij probeert van alles om het konijntje te laten ophouden en als hij zegt dat het hem spijt stopt het konijntje met huilen en gooien ze samen de sterren door de hele grot. Als het konijntje naar huis gaat kruipt Gruf tussen de sterrenbladeren en voelt zich heel gelukkig.
Het taalgebruik in dit prentenboek is mooi, met veel bijvoeglijke naamwoorden die het verhaal sfeer geven. Het verhaal is goed te volgen voor kleuters. Maar het leukste zijn de tekeningen. Wat kan die Gruf boos kijken, het chagrijn druipt er werkelijk van af. Mooi wordt het verloop naar een glimlach en zelfs een schaterlach getekend. We zien direct dat zijn gezicht er niet naar staat, maar uiteindelijk lukt het. En als hij dan op de laatste plaat tussen de goudkleurige herfstbladeren slaapt, heeft hij een prachtige glimlach, maar het is nog steeds helemaal Gruf de beer.
Heerlijk prentenboek, leuk om met kleuters te lezen en het geeft mogelijkheden over emoties te praten.

Grommige Gruf
Steve Smallman (tekst) en C. Biscoe (ill)


Lemniscaat, 2009   €12,95