Lijst Home‎ > ‎

Groter dan een droom - Jef Aerts

Geplaatst 30 mrt. 2014 04:46 door susan *   [ 27 jun. 2014 08:14 bijgewerkt ]

De Vlaamse auteur Jef Aerts (1972) is een veelzijdig schrijver. Hij publiceerde romans voor volwassenen, (kinder)gedichten en toneelteksten. In 2012 verscheen zijn eerst kinderboek Het kleine paradijs.
Groter dan een droom is een prentenboek waarvoor Aerts de tekst schreef en Gouden Penseel winnares Marit Törnqvist de illustraties maakte. Het verhaal is als een droom: wat beleefd wordt lijkt echt, maar kan niet waar zijn.
Het verhaal begint met een jongetje, de verteller, die zacht gefluister hoort. Gefluister dat overgaat in brullen´zo luid dat het bijna verstaanbaar werd´. Het is zus die roept. Zus waarvan een grijze foto aan de wand hangt, zus ´die gesprekken kan doen die stil vallen´, waarvan de naam plechtig wordt uitgesproken, zus die dood is. ´Zullen we? ´vraagt ze aan haar broer ´Wat?´ `Fietsen´´Vannacht neem ik je mee.
´ s Nachts staat zus voor het bed van haar broertje. Ze neemt hem mee op een onvergetelijke fietstocht. Ze fietsen door het bos, ze doen een wedstrijdje wie de langste remsporen kan trekken in het gras, ze fietsen hoger dan de bomen en tot halverwege de maan. Ze bezoeken ook het graf waar zus begraven ligt:´Wat zit er onder die stenen?´´Oh, daar ligt een kist. En in die kist bewaar ik mijn skelet.´
Aan het einde van de nacht fietsen broer en zus naar huis en vallen samen in slaap. De volgende dag is zus weg, maar niet vergeten:´Vannacht heb ik zus gezien´ vertelt haar broer aan het ontbijt ´en ze was groter dan een droom.´

Groter dan een droom ontroert door zijn mooie poëtische tekst en de sfeervolle illustraties. Het heeft iets feestelijks dat de broer eindelijk zijn grote zus ontmoet; even lijkt alles te zijn zoals bedoeld. Maar zus is dood. Het gemis vangt Aerts in weinig woorden:´Het hing als behangpapier in alle kamers van ons huis. Het zat verstopt in de soep van mama, in het klussen van papa of in de muts voor de kou.´ Soms zit het gemis in een mooi beschreven detail, zo zal zus alleen deze nacht haar broer aankijken´zoals grote zussen hun domme broertjes aankijken´.
Törnqvist brengt het verhaal in beeld zoals alleen zij dat kan. In schitterende kleuren, gewaagde perspectiefkeuzes en met oog voor detail volgt ze de tekst. De lezer ziet bijvoorbeeld de foto´s van de twee hoofdpersonen aan de muur, een gekleurde en een grijze, tegen een achtergrond van wegvliegende vogels.

Groter dan een droom is een poëtisch cadeautje in een heel mooie verpakking 

Jef Aerts kreeg voor dit boek De Boekenleeuw 2014 en de Griffeljury 2014 bekroonde het boek met een Zilveren Griffel. Uit het juryrapport van de Griffeljury:´ In de illustraties van Marit Törnqvist weerklinkt het sensitieve verhaal. Zij laat zien wat Aerts in zinnen als gedichten laat voelen.´

Groter dan een droom
Jef Aerts (tekst) en Marit Törnqvist (ill)


Querido, 2013     € 16,95

Andere boeken van Jef Aerts op kinderboekenpraatjes: