Lijst Home‎ > ‎

Gruwelijke Grappige Griezelverhalen - Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel

Geplaatst 25 aug. 2017 04:00 door susan *   [ 25 aug. 2017 04:00 bijgewerkt ]

Zelden werd een boektitel zo goed gekozen: Gruwelijk Grappige Griezelverhalen. Drie populaire kinderboekenschrijvers, Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel bundelden hun krachten in deze unieke uitgave. Het komt niet vaak voor dat drie uitgeverijen gezamenlijk een boek uitbrengen. Het onderwerp sluit aan bij het thema de Kinderboekenweek en dat is vast geen toeval. 

In het eerste verhaal vertelt Tosca Menten hoe het allemaal begon. Ze neemt de lezer mee naar het jaar 1348 waar moedige vertellers doodzieke kinderen bezoeken. Met hun vaak grappige verhalen weten ze zelfs de pest te verjagen. Na dit succes wordt een genootschap opgericht ‘ter Genezingh door ’t Ghrappighe Woort’ en de leden noemen zichzelf ‘de vertellers van De Lachende Zaag’. Menten, Douglas en Sikkel stappen in de voetsporen van deze roemruchte voorgangers.
De verhalen zijn zowel gruwelijk als grappig. Soms zijn het de personages die zo vreemd zijn dat ze vanzelf grappig worden, zoals ridder Martinus die vier armen heeft waarvan er twee niet willen luisteren. Die armen duwen bijvoorbeeld eten in zijn mond dat hij helemaal niet lust, of kietelen hem als hij wil slapen.
Vaak zit de humor in een kolderieke overdrijving: een extreem strenge vader, een moeder die alles over heeft voor een koopje, of een moeder die perse wil dat haar zoon een ware puistenatleet wordt en op de honderdste Knobbeltjessdag de meeste pus tegen de spiegel kan knallen.
Halverwege het boek presenteren de schrijvers ‘Gruwelijke Grappige Griezelweetjes’ en dan wordt duidelijk dat veel van de verhalen echt gebeurd (kunnen) zijn.

De drie schrijvers weten hoe ze een verhaal moeten vertellen. Vakkundig zetten ze beproefde stijlkenmerken in zoals overdrijving en herhaling. Een zin als ‘ze was het gierigste, schraapzuchtigste, vrekkigste mens dat je kon bedenken’ maakt meteen duidelijk dat we te maken hebben met een moeder die je dwingt je onderbroeken aan twee kanten te gebruiken omdat je dan minder vaak de was hoeft te doen. Natuurlijk gaat deze moeder achter een donzen dekbed aan dat voor een spotprijsje te koop wordt aangeboden en natuurlijk is er wat mis met dat dekbed. Lees en huiver!
Het is geen boek voor lezers met een zwakke maag. Er vliegt nogal eens een lichaamsdeel in het rond, er worden vieze dingen gegeten, wratten en puisten groeien uit tot enorme proporties en als er een gehaktmolen opdoemt valt er natuurlijk ook iemand in. Ook klassieke griezelelementen schuwen de schrijvers niet, dus komen er doden tot leven en loopt er een horrorclown rond.

Het boek wordt verfraaid met kleine zwart-wittekeningen van Katrien Holland, die al eerder boeken van Tosca Menten en Manon Sikkel illustreerde. Ze weet treffend de meest gruwelijke personages te tekenen en ze deinst er niet voor terug een bladzijde op te vrolijken met een aantal afgezaagde lichaamsdelen. In het hele boek duiken afbeeldingen van zagen op, het is tenslotte een verhalenbundel van De Lachende Zaag.

Het kersverse genootschap geeft een aantrekkelijk visitekaartje af. Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel laten de lezer heerlijk gruwelen, griezelen en lachen. De lachende Zaag is klaar voor de toekomst.

Gruwelijk Grappige Griezelverhalen
Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel (tekst) met illustraties van Katrien Holland 

Unieboek/De Fontein en Luitingh-Sijthoff, 2017  € 7,99 (tot 1 november 2017, daarna €13,99)