Lijst Home‎ > ‎

Haas wil worteltjestaart - Annemarie Bon

Geplaatst 22 okt. 2012 01:31 door susan *

In 2006 verscheen het prentenboek Worteltjestaart van Annemarie Bon en Gertie Jaquet. Haas bleek een fijn personage en er verschenen meerdere verhalen met Haas in de hoofdrol, waaronder een serie avi-leesboeken. Naar het eerste Haas avontuur bleef veel vraag en daarom is besloten het boek opnieuw uit te geven. De nieuwe uitgave kreeg de titel Haas wil worteltjestaart. 

Op een dag krijgt Haas zin in worteltjestaart. Hij haast zich naar de bakker, maar helaas, de bakker bakt nooit worteltjestaart. Wel heeft hij het recept voor Haas. Haas gaat enthousiast aan de slag, alleen de worteltjes voor de taart moet hij nog even kopen. Maar helaas, Rat de groenteman verkoopt nooit worteltjes. Wel heeft hij wortelzaad voor Haas. Haas gaat de zaadjes direct planten ´Kom maar, worteltjes. Groei maar.´ Maar worteltjes groeien helemaal niet snel, Haas wordt er ongeduldig van. Op een dag heeft hij er genoeg van en rukt de groene plantjes uit de grond en dan doet Haas een belangrijke ontdekking: worteltjes groeien niet bóven, maar ónder de grond. De worteltjestaart is nu snel gemaakt en eindelijk kan Haas lekker smullen.

In deze nieuwe uitgave is het verhaal lekker opgefrist. De tekst is herschreven en loopt beter dan het origineel. In het verhaal zijn wat kleine wijzigingen aangebracht, maar aan het plot is niets veranderd. Haas is ook gerestyled. Hij heeft eigentijdse kleren aan, zijn huis is wat beter ingericht en zijn vrienden lopen niet meer weg als de taart eenmaal op is. Deze verbeteringen doen het boek goed. De tekst leest prettig voor en de illustraties sluiten beter aan op de tekst.

Wie na het lezen van het boek ook zin heeft gekregen in worteltjestaart kan gelijk aan de slag, het recept staat in het boek.

Haas wil worteltjestaart
Annemarie Bon (tekst) en Gertie Jaquet (ill) 

The House of Books, 2012     € 14,95