Lijst Home‎ > ‎

Halfbakken Hendrik - Marc de Bel

Geplaatst 24 apr. 2015 04:19 door susan *   [ 24 apr. 2015 04:20 bijgewerkt ]

Marc de Bel (1954) is in Vlaanderen een van de populairste kinderboekenschrijvers die al vele malen bekroond werd door Vlaamse kinderjury´s. De Bel staat bekend om zijn vlotte schrijfstijl en grote fantasie. Hij heeft een voorkeur voor eigenwijze hoofdpersonen, hij houdt van klankrijke taal en laat fantasie en werkelijk moeiteloos door elkaar heen lopen.
Halfbakken Hendrik is een verhaal over koe Troet. We kwamen haar eerder tegen Tonus en Troet (2011) en in Het boek van Troet (2015). Troet woont bij boer Tonus op de boerderij met verschillende andere dieren. De dieren mogen vrij rondlopen en hebben het erg naar hun zin. Troet heeft haar oog laten vallen op de jonge stier Hendrik. De andere koeien vinden hem maar een halfbakken dromer met rare fantasieën, maar Troet gelooft in hem. Hendrik zal op een dag zijn droom waarmaken en een vliegtuig bouwen dat in de lucht blijft.
Ondertussen blijkt dat boer Tonus grote financiële problemen heeft en misschien gedwongen wordt zijn boerderij te verkopen aan de nietsontziende Morris Mutz die de dieren voor de rest van hun leven zal opsluiten in stinkende megastallen. In opstand komen helpt niet want Mutz deinst nergens voor terug. Gelukkig komt er vanuit de lucht onverwacht een oplossing in zicht.

Ook dit verhaal heeft De Bel met losse pen geschreven. De dialogen zijn levendig, al benadrukt De Bel wel opvallend vaak de stemming van de spreker; er wordt heel wat af gemeesmuild, gegrijnsd, beaamd, gegrinnikt, gefoeterd en geschaterlacht. De Bel neemt hier en daar de tijd om de schoonheid van de omgeving te beschrijven en dat doet hij fraai (`Duizenden stofjes dansen in de dunne lichtlintjes die door de vele spleten tussen de planken van de schuur naar binnen schijnen´). De Bel trakteert zijn lezers weer op een aantal mooie namen, zo komen we meneer Poenders tegen (die natuurlijk over het geld gaat), Hendrik Smurriesmurrie en haan Kokkel met zijn kakelmadammen. Hier en daar is het taalgebruik typisch Vlaams, maar dat staat het begrip voor de Nederlandse lezers niet in de weg.
In het verhaal lopen fantasie en werkelijkheid door elkaar. De dieren van de boerderij doen naast gewone dierendingen ook handelingen die alleen in een verhaal mogelijk zijn, zoals vliegtuigen bouwen of ´s nachts eropuit gaan om een hond te bevrijden. De illustraties van Jan Bosschaert laten dit ook zien: een koe in een vliegtuig of twee koeien die samen op een strobaal zitten.
De Bel verwerkt in zijn verhaal een duidelijke boodschap: bio-industrie is een vorm van dierenmishandeling. De dieren op de boerderij van boer Tonus bespreken met huiver het leven van de dieren in de megastallen. Hun ergste angsten worden bevestigd als Troet bij een dergelijke stal naar binnen gluurt. Het is niet het enige heftige moment in het verhaal, ook het lot van de dieren van de nabijgelegen boerderij die in opstand durfde te komen wordt onomwonden beschreven:´Ze hebben ze allemaal afgeslacht.´

Halfbakken Hendrik is een boek zoals we dat verwachten van Marc de Bel: een vlot geschreven verhaal vol fantasie vermengd met een bitter vleugje werkelijkheid.

Halfbakken Hendrik
Marc de Bel (tekst) en Jan Bosschaert (ill) 

Van Halewyck, 2015     € 15,99