Lijst Home‎ > ‎

Half Zwart - Sally Green

Geplaatst 25 apr. 2014 02:11 door susan *   [ 25 apr. 2014 02:11 bijgewerkt ]

Sally Green breekt records. Haar debuut Half Zwart werd voor publicatie al verkocht aan 45 landen en ook de filmrechten zijn vergeven. Het boek gaat over Nathan. Hij wordt geboren als vierde kind in een familie van witte heksen. Zijn vader is echter een zwarte heks en hij is ook degene die de vader van Nathans zusjes en broer heeft vermoord. Zijn moeder pleegt zelfmoord. Nathan groeit op met zijn zusjes en broer bij oma. Zijn oudste zus Jessica haat hem, met de andere familieleden heeft hij een goede band. 
Nathan heeft het niet makkelijk. Hij wordt regelmatig beoordeeld door de Raad van Witte Heksen die zijn status moet vaststellen: is hij een halfbloed, of toch een zwarte heks? Vanaf zijn vijftiende jaar wordt hij opgesloten in een kooi op het Schotse platteland. Celia wordt zijn voogd. Zij onderwerpt Nathan aan een streng regime. Hij leert vechten, overlevingstechnieken en de geschiedenis van zijn zwarte familie. Ondertussen komt een belangrijke datum steeds dichterbij: de zeventiende verjaardag. Op zijn verjaardag moet de schenkceremonie plaats vinden waarbij Nathan drie geschenken moet krijgen en hij het bloed van een verwant moet drinken. De ceremonie zal hem tot een volwaardige heks maken; hij kan dan beschikken over een speciale gave, al weet hij nog niet welke dit is. Als de ceremonie niet op tijd plaats vindt zal hij sterven.

Je kunt je afvragen waarom dit boek als een hype door het internationale boekenlandschap waart. Misschien omdat het veel elementen deelt met bestsellers. Heksen die leven tussen gewone mensen, een Witte Raad die heksen beoordeelt op grond van hun komaf doet bijvoorbeeld sterk denken aan de Harry Potterboeken van J.K.Rowling, de bloeddrinkceremonie kennen we nog uit de Twilightsage van Stephenie Meyer en het op jezelf aangewezen zijn om te overleven doet al snel denken aan scènes uit de Hongerspelentrilogie van Suzanne Collins. Het valt niet te ontkennen dat Half Zwart door deze thema´s voor een groot publiek een aantrekkelijk boek zal zijn. Green schrijft niet onaardig en geeft Nathan, de verteller van het verhaal, een geloofwaardige stem. In korte levendige zinnen weet ze zijn stemmingen te vangen. Ook de spanning wordt goed gedoseerd. Subtiel en diepgravend is het echter niet. Het is duidelijk dat Green de lezer wil laten zien dat de witte heksen niet vrij zijn van zwarte trekjes en dat zwarte heksen ook aardige dingen kunnen doen. Dit thema wordt weinig subtiel uitgewerkt, zo zijn bijvoorbeeld de acties van de witte heksen overwegend wreed. De Nederlandse uitgever vergelijkt de trilogie van Green met de Chaos-trilogie van Patrick Ness en De Boekendief van Markus Zusak. Deze vergelijking doorstaat Sally Green niet. Zowel Ness als Zusak schrijven beter, brengen meer psychologische diepgang in hun werk en ze zijn veel origineler.

De Zwart/Wit-trilogie is lekker leesvoer voor de liefhebbers van een spannend heksenverhaal waarin goed en kwaad het tegen elkaar opnemen, de hoofdpersoon hopeloos verliefd wordt op de verkeerde en de lezer maar moet afwachten wie er wel en wie er niet te vertrouwen is.
Het tweede deel is in de maak en zal in  Nederland onder de titel Half Wit verschijnen.

Half Zwart
Sally Green


Moon, 2014     €19,95 (14,95 tot 1 juni 2014)