Lijst Home‎ > ‎

Hallo - Edward van de Vendel en Fleur van der Weel

Geplaatst 4 okt. 2012 00:54 door susan *

´Joni kan niet slapen. Ze kijkt uit het raam naar de nacht.´Hallo,´zegt ze zachtjes, ´hallo, ik kan niet wachten.´ De maan staat bol en de lucht ruikt alvast een beetje naar dierentuin.´
Ook in de dierentuin is het nacht en ook daar wordt gewacht: de kleine zebra wacht tot hij eindelijk door het gat in het hek kan, de vlinders die net uit de pop komen wachten tot ze droog zijn, het gibbonaapje wacht tot hij zijn eerste verre sprong gaat proberen en ergens, in een speciale wagen, is een neushoorn op weg naar zijn nieuwe dierentuin. 
Als de dag aanbreekt hoeft er niet langer gewacht te worden. Joni gaat naar de dierentuin en ziet alles: de vlinders die net vandaag leren vliegen, de eerste sprong van het gibbonaapje, een vrachtwagen en nog veel meer. Toch heeft ze twee dieren gemist, die ziet ze pas later, ´als ze niet kan slapen, omdat het zo´n prachtige dag is geweest.´ 

Hallo is het prentenboek van de Kinderboekenweek. Een mooi uitgegeven boek dat in deze week slechts €5,00 kost. Het boek is gemaakt door Edward van de Vendel en Fleur van der Weel. Eerder maakten zij samen de Superguppieboeken.
Het prentenboek geeft een mooi rond verhaal, met de gewenste herhalingen en veel kijkplezier. Toch is het geen doorsnee prentenboek. Bij de eerste keer lezen zullen niet alle kleuters het hele verhaal en de logica erin oppakken, daarvoor is de informatie te fragmentarisch. Het verband leggen tussen de lucht die alvast een beetje naar dierentuin ruikt, de gebeurtenissen in de dierentuin en het schoolreisje van de volgende dag is veel gevraagd. Maar al snel wordt duidelijk dat de verschillende dieren in de dierentuin om verschillende redenen ook uitkijken naar de nieuwe dag en alles valt op zijn plaats als hoofdpersoon Joni dan eindelijk in de dierentuin aankomt en getuige is van de aangekondigde gebeurtenissen. De mooie repeterende tekst zet dan alles op zijn plek. Het boek sluit af met een verrassend einde als duidelijk wordt waar de veulens van de zebra´s en de przewalski-paarden zijn gebleven. 

Fleur van der Weel brengt in haar eigenzinnige stijl het verhaal tot leven in de illustraties. Gelukkig is het volle maan in de beschreven nacht en kan de lezer alles goed zien, en er is veel te zien. Net als de tekst zal de lezer een aantal keer nodig hebben om alles te ontdekken, bijvoorbeeld de avonturen van de twee veulens .

Hallo is een bijzonder en mooi prentenboek dat binnen de spelregels voor het goede prentenboek verrassend origineel is.

Hallo
Edward van de Vendel (tekst) en Fleur van der Weel (ill)
 
Stichting CPNB, 2012 € 5,00