Lijst Home‎ > ‎

Halloween met een prentenboek

Geplaatst 28 okt. 2013 04:13 door susan *   [ 28 okt. 2013 04:18 bijgewerkt ]

Halloween, een feest dat zijn oorsprong heeft in een Keltische traditie, wordt steeds vaker ook in Nederland gevierd. Het vindt plaats op de avond voor Allerheiligen, een avond waarop volgens de overlevering geesten, al dan niet met kwade bedoelingen, de levenden komen bezoeken. Omdat het feest in de herfst valt en de oogst net binnen is kan er lekker gegeten worden en zijn er genoeg pompoenen om uit te hollen en te versieren. Ook kleuters krijgen steeds vaker met dit feest te maken. Daarom een bespreking van twee heksenprentenboeken. 


Mieke en Ina Hallemans maakten een vierde prentenboek over de avonturen van heks Belladonna: Belladonna viert Halloween. De heksen bereiden zich voor op het feest: Belladonna gaat pompoenen oogsten, Zea bouwt een spookkasteel en Malva wast de feestjurken. Maar er gaat van alles mis: de pompoenen zijn vertrapt, over het spookkasteel hangt een dikke laag kikkerdril en de jurken worden vernield. Al snel komen de heksen erachter dat de heksenzusjes uit Uilenbos de boosdoeners zijn. Belladonna en haar vriendinnen zinnen op wraak.
Mieke Hallemans is een vlotte verteller met een rijk woordgebruik:´Wat kijk je sip!´ schrikt Zea als Belladonna aan komt sloffen´. De illustraties van Ina Hallemans zijn kleurrijk en vol details. De heksen zijn omgeven door katten (en één hond), er vliegen kraaien rond en alles speelt zich af in een herfstig bos. Het geplaag van de heksenzusjes wordt gestraft. Als ze spijt hebben van hun daden (´dat zijn geen heksenstreken, maar gemene streken´) zijn ze van harte welkom op het feest. 

Heksentaart
van Guy Daniëls leent zich ook als voorleesboek rond Halloween. Ella is een heksenmeisje´dat niet zo is zoals de meeste heksen´. Ze heeft een roze knuffel en ze houdt meer van kleur dan van zwart. Als ze naar school gaat heeft ze het moeilijk. Alle leerlingen toveren hun muis om in een spin, maar bij Ella wordt het een suikerspin. De leerlingen van de heksenschool gaan een toverkookwedstrijd houden: wie kan het lekkerste gerecht toveren met drakenbloed, vleermuizenmelk, rattenkeutels, vliegenvleugels, trollensnot, krokodilleneieren en kikkermeel? Ella ziet de opdracht helemaal niet zitten, tot ze hulp krijgt van Daan uit het mensendorp.
Daniëls vertelt het verhaal in veel woorden. De boodschap wordt direct in de eerst zin duidelijk:´Iedereen is anders: ook Ella´. De charme van het boek zijn de heksenclichés waartegen Ella zich verzet. Zo versiert ze haar zwarte kleding met kleurige linten en heeft ze liever een strik in het haar dan een heksenhoed op. Ook de beschrijving van een heksenschooldag zal kinderen aanspreken met lessen in toverspreuken en mensen bang maken. Op de vrolijke illustraties van Lisa Brandenburg, met veel grappige details, is alles goed te zien: de heksenschool, de heksenkeuken en de prachtige taarten. 

Belladonna viert Halloween
Mieke Hallemans (tekst) en Ina Hallemans (ill) 

De Eenhoorn, 2013     € 14,50 

Heksentaart
Guy Daniëls (tekst) en Lisa Brandenburg (ill)
 
Clavis, 2012     € 14,95