Lijst Home‎ > ‎

Handboek voor meisjes en Handboek voor jongens

Geplaatst 24 jul. 2014 03:57 door susan *   [ 24 jul. 2014 05:00 bijgewerkt ]

      
Je kunt je afvragen wat een uitgever bezielt om twee handboeken uit te geven: één voor jongens en één voor meisjes. Daarmee begeeft de uitgever zich op glad ijs, want kun je dit doen zonder een of beide seksen in een hokje te duwen waar velen al tientallen jaren uit proberen te komen.
Bij het openslaan van de boeken zakt de moed je in de schoenen: bij het jongenshandboek zien we een vulkaanuitbarsting, een dinoskelet en een vliegende schotel; bij de meisjesversie zien we een eenhoorn, het woord ´Love´, een meisje in elegante pose met een kroontje op het hoofd en een jongen op een skateboard.
Als we naar de keuze van de onderwerpen kijken zien we dat het jongenshandboek veel tips geeft om indruk te kunnen maken op anderen door middel van stoer en ´cool´ gedrag. Er zijn tips om een vampier te verjagen, uitleg over hoe je op je vingers kunt fluiten en hoe je het weer kunt voorspellen (´Je kunt indruk op andere mensen maken door het weer te voorspellen op de ouderwetse manier. Dáár gaat het om`). Verder bereidt het boek jongens voor op een zombieplaag, geeft het een overzicht van de letters in braille (´om indruk te maken op je vrienden´) en is er een korte les in ´netjes zijn en een chic restaurant´ (een goede gelegenheid om je ouders te verbazen en dan nonchalant te kunnen uitroepen´Ach, iedereen weet toch hoe dat hoort?´)
Meisjes komen blijkbaar nooit oog in oog te staan met een vampier of een zombie, in hun handboek worden elven, zeemeerminnen en witte wieven behandeld. Daarnaast vinden ze informatie over het koningshuis, opruimtips voor hun kamer, natuurvriendelijke manieren om graffiti te maken en ideeën om´zomaar iemand blij te maken´. De meisjes krijgen ook een overzicht van wat je wel en niet doet tijdens een chic diner, deze keer niet om indruk op hun ouders te maken, maar om ze voor te bereiden op een uitnodiging voor een superchic dinertje bij een prins of een graaf. Kunst blijkt alleen een onderwerp voor meisjes, ze vinden tips om haiku´s te schrijven, ze krijgen een overzicht van een aantal beroemde schilderijen en ze krijgen schrijftips voor dagboek of schoolkrant. In het jongenshandboek worden alleen tips gegeven om je zo snel mogelijk zonder gezichtsverlies van een sinterklaasgedicht af te maken, waar in de meisjesversie het schrijven van een sinterklaasgedicht heel serieus genomen wordt.
In het meisjesboek staan ook ”´drie jongensdingen´ die meisjes prima kunnen”: een stropdas strikken, een band plakken en een lamp vervangen. Waar bij de jongens luchtig wordt gesproken over ´fietsbandje plakken´( een taak die je bij voorkeur aan een ander uitbesteedt) wordt het onderwerp bij de meisjes bloedserieus besproken.
De uiterlijke schoonheid komt in beide versies aan de orde: jongens krijgen tips om´gigantische spieren te kweken´, meisjes worden onder andere geïnformeerd over de´tien gouden beauty-regels´, hoe ze een eigen stijl kunnen ontwikkelen en hoe ze aan een paar prachtige regenboognagels komen.

De handboeken zijn best leuk om te lezen. Ze zijn beide in een losse stijl geschreven en er staan veel, al dan niet nutteloze, feitjes en tips in. Maar wat moet je ermee als je een jongen bent die wel van kunst houdt, graag leest, wellicht een paar handige tips kan gebruiken om z´n kamer op te ruimen en niet zit te wachten op een bundel indrukwekkende spieren. Volgens het jongenshandboek is vooral´stoer´ de norm. De meisjes komen wat beter weg, zij vinden in hun handboek tenminste nog een overzicht van´beroemde, intelligente & stoere´ rolmodellen. 

Handboek voor jongens              Handboek voor meisjes
Reggie Naus                                  Elisa van Spronsen 
Ploegsma, 2014 € 12,99                           Ploegsma, 2014 € 12,99