Lijst Home‎ > ‎

Hap! - Carl Hiaasen

Geplaatst 1 mei 2015 03:01 door susan *   [ 1 mei 2015 03:26 bijgewerkt ]

De vader van Wahoo is zichzelf niet meer sinds er een dode leguaan vanuit een palmboom op zijn hoofd viel. Hij lijkt maar niet te kunnen genezen van zijn zware hersenschudding en hij ligt voornamelijk op de bank tv te kijken. Wahoo´s vader is wrangler in de Everglades in Florida. Hij leeft van het verhuren van zijn dieren voor filmopnames, vooral krokodil Alice is populair. Het gezin dreigt in grote financiële problemen te komen en Wahoo is dan ook opgelucht als de makers van een goed bekeken survivalprogramma contact opnemen. Zij willen Wahoo´s vader en zijn dieren inhuren. Ster van het programma is Derek Badger. Hij trekt elke aflevering de wildernis in en weet dan te overleven met slechts een Zwitsers zakmes en een rietje.
In werkelijkheid is Badger een arrogante windbuil die niets van dieren en overleven weet. Overtuigend speelt hij zijn rol in zorgvuldig geplande scènes om zich daarna per helikopter naar een luxe hotel te laten brengen voor een goede maaltijd en een comfortabel bed.
Wahoo en zijn vader hebben de grootste moeite Badger in toom en in leven te houden, vooral als hij besluit deze keer eens echt de wildernis in te trekken.
Op het laatste moment voegt Tuna zich bij het gezelschap. Zij is een klasgenoot van Wahoo en ze is mishandeld door haar dronken vader. Het leek aanvankelijk eenvoudiger haar gewoon mee te nemen dan naar de politie te gaan, maar als Tuna´s vader onverwacht komt opdagen en zijn dochter terugeist loopt het uit de hand.

Carl Hiaasen (1953) is journalist, columnist en schrijver. In 2002 schreef hij zijn eerste kinderboek  (Uil, Lemniscaat 2003). Hap! is zijn vierde kinderboek en het tweede boek dat in Nederland uitkomt. De schrijver is geboren en getogen in Florida.
Hiaasen vertelt zijn verhaal met humor, maar snijdt ook serieuze problemen aan, zoals de omgang met de natuur, de noodzaak geld te verdienen, alcoholisme en kindermishandeling.
Hij vertelt het verhaal vanuit verschillende gezichtspunten en zo leert de lezer de personages goed kennen. De lezer krijgt zelfs enig begrip voor de nepavonturier met zijn bizarre gedachtekronkels.
Het verhaal balanceert op het randje van geloofwaardigheid, maar de lezer vergeeft veel omdat Hiaasen met zijn prettige schrijfstijl blijft boeien.

Hap! is een avontuurlijk komisch boek over botsende ego´s met botsende belangen. 

Hap!
Carl Hiaasen (vertaald door Tjalling Bos)

Lemniscaat, 2015     € 16,95