Lijst Home‎ > ‎

Harry Potter en het vervloekte kind - J.K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne

Geplaatst 7 dec. 2016 03:20 door susan *   [ 31 jan. 2018 03:55 bijgewerkt ]

J.K. Rowling had het nog zo gezegd, ´ik schrijf nooit meer een Harry Potter boek´ en dat heeft ze dan ook niet gedaan. Het achtste verhaal over Harry Potter, zijn vrienden en zijn familie is geen voortzetting van de eerdere reeks, het is een toneelstuk. Rowling schreef het samen met John Tiffany en Jack Thorne en het boek dat voor ligt is een weergave van de gesproken tekst van het toneelstuk met korte omschrijvingen van de plaats waar de scène gespeeld wordt en hier en daar een regieaanwijzing. Het stuk bestaat uit twee delen, die onderverdeeld zijn in bedrijven en scènes.

Het verhaal begint waar deel zeven van de Harry Potterreeks eindigt: op perron 9 ¾, negentien jaar na de Slag om Zweinstein. Harry, Ginny, Hermelien, Ron en Malfidus brengen hun kinderen naar de Zweinsteinexpres. Harry´s tweede kind, Albus, gaat voor de eerste keer naar Zweinstein en maakt zich zorgen. Hij voelt zich vooral ´de zoon van´ en is bang dat hij de verwachtingen niet kan waarmaken. Het loopt ook anders dan bij zijn oudere broer: Albus wordt ingedeeld bij Zwadderich en Malfidus´ zoon Scorpius wordt zijn beste vriend.
Harry is inmiddels Hoofd Magische Wetshandhaving en werkt hard, het liefst in het veld. Hij heeft een moeizame verhouding met zijn jongste zoon en dat wordt er in de loop der jaren niet beter op.
Aan de vooravond van Albus´vertrek voor zijn vierde jaar op Zweinstein komt het tot een heftig treffen tussen vader en zoon en klinken er harde woorden. Dat zet een reeks ingrijpende gebeurtenissen in gang. Albus besluit iets recht te zetten in de geschiedenis, iets dat zijn vader weigerde: hij gaat samen met Scorpius het leven van Carlo Kannewasser redden. De jongens stelen een tijdverdrijver en reizen af naar 1994.

Een toneelstuk leest natuurlijk anders dan een roman. Toch zal de Harry Potter liefhebber zich weer snel thuis voelen in de wereld die wordt beschreven. Voor lezers die weinig weten over Potters geschiedenis zal het verhaal moeilijk te volgen te zijn.
Aanvankelijk is de lezer vooral nieuwsgierig hoe het met iedereen gaat, maar al snel krijgt het verhaal de overhand. Tijdreizen speelt een belangrijke rol en natuurlijk hebben kleine acties in het verleden grote gevolgen in het heden. Het verhaal is spannend en verrassend.
Het toneelstuk draagt dezelfde boodschap uit als Rowlings boeken: liefde en vriendschap overwint uiteindelijk het kwaad. Dit thema wordt mooi uitgewerkt met boeiende karakters. Harry zien we als twijfelende machteloze vader, Malfidus leren we kennen als een warme betrokken ouder, Albus zoekt op spectaculaire wijze zijn eigen weg en Scorpius is een zachtaardige, dappere jongen die absoluut geen dooddoener wil zijn.
De tekst leest makkelijk weg. In de dialogen vinden we Rowlings humor terug, bijvoorbeeld in de terloopse opmerking van Albus als hij de gedaante van Ron heeft aangenomen: ´Hij weet het goed te verbergen, maar ook Ron krijgt een behoorlijk buikje.´ De regieaanwijzingen zijn duidelijk geschreven met het oog op de lezer. Zo wordt bijvoorbeeld St Oswalds Opvang voor Overjarige Magiërs uitgebreid en beeldend beschreven:´[het is] net zo geweldig als je zou denken. Rollators worden tot leven gewekt, breiwol betoverd en verplegers gedwongen de tango te dansen. We zien mensen die bevrijd zijn van de last van het moeten toveren met een reden- deze heksen en tovenaars doen het alleen nog voor de lol. En dat zullen we weten ook.´

Harry Potter en het vervloekte kind zal de Potterfan niet teleurstellen. 

Harry Potter en het vervloekte kind
J.K. Rowling, John Tiffany en Jack Thorne (tekst, vertaald door Wiebe Buddingh´) 

De Harmonie, 2016     € 19,90Klik hier voor informatie over het toneelstuk en  foto´s