Lijst Home‎ > ‎

Heb jij misschien Olifant gezien? - David Barrow

Geplaatst 17 feb. 2017 04:48 door susan *   [ 17 feb. 2017 05:08 bijgewerkt ]

Verstoppertje spelen is voor kleine kinderen een spannend spel, zeker voor peuters die het vaak nog niet helemaal begrijpen. Kinderen in de peuterleeftijd vinden het soms eng als iemand zich zo goed verstopt dat hij hem niet direct kan vinden en zelf wil de peuter ook niet al te lang onvindbaar zijn, hij zal dan ook al snel roepen ‘Ik zit hier!’ Een dergelijk enerverend spel is een mooi onderwerp voor een prentenboek.
In Heb jij misschien Olifant gezien gaan Olifant en een jongetje verstoppertje spelen. Hoe moeilijk kan dat zijn denk je al snel, zo’n groot dier moet iedereen toch kunnen vinden. Toch waarschuwt Olifant het jongetje van tevoren: ‘Je moet wel even weten dat ik HEEL ERG goed ben in verstoppertje.’ En het is waar. Het jongetje zoekt in de eetkamer, de slaapkamer, de woonkamer, in de tuin en zelfs daarbuiten, maar hij kan Olifant niet vinden.

Olifant is dus inderdaad heel goed in verstoppertje. Hij vermomt zich als stoel, lamp en tvkast, hij ligt onder de sprei, weet zich (bijna) onzichtbaar te maken in het tuinschuurtje en hij verstopt zich achter een (heel dunne) boom. De gein van het boek is natuurlijk dat de lezer net iets beter in verstoppertje is dan het jongetje en Olifant wel weet te vinden. David Barrow, die in 2015 een prijs won voor de meest veelbelovende kinderboekenillustrator van Groot-Brittannië, weet dit goed te verkopen. Hij speelt zo met kleur dat Olifant genoeg in zijn omgeving opgaat om het geloofwaardig te maken dat het jongetje hem niet kan vinden. Naast het jongetje loopt een hondje mee die duidelijk meer ziet dan zijn baasje en zo de lezer indien nodig een handje helpt. 
Het verhaal heeft een knusse sfeer; opgewekt zoekt het jongetje naar Olifant en als hij het zoeken opgeeft maakt Olifant hem aan het lachen door hem met zijn slurf te kietelen.
Het is fijn dat David Barrow een donker jongetje de hoofdrol heeft gegeven en zo bijdraagt aan de broodnodige diversiteit in prentenboeken. Aan de familieportretten kunnen we zien dat hij een kind uit een gemengd huwelijk is.

Heb jij misschien Olifant gezien is een heerlijk vrolijk kijkboek waarin een olifant kampioen verstoppertje spelen is. Toch is de kans groot dat de lezer de grote kampioen weet te verslaan.

Heb jij misschien Olifant gezien?
David Barrow (vertaald door J.H.Gever) 

Gottmer, 2017     €13,99