Lijst Home‎ > ‎

Heidi

Geplaatst 17 feb. 2011 03:43 door susan *   [ 17 feb. 2011 03:55 bijgewerkt ]
Volgende week begint hier de krokusvakantie en trekken er mensen naar de bergen. Ik denk bij bergen in eerste instantie niet aan sneeuw, wandelen of skiën, ik denk: Heidi!

Heidi, het kleine meisje dat bij opa op de berg moet gaan wonen, een oude chagrijn. Maar Heidi weet opa te ontdooien en is erg gelukkig tot haar tante haar meeneemt naar de stad als gezelschap voor het rijke meisje Klara dat niet kan lopen. Heidi krijgt te maken met een strenge kinderjuffrouw en heeft verschrikkelijke heimwee. Uiteindelijk komt alles goed: opa fleurt op, Heidi mag terug naar de bergen en Klara leert weer lopen.

Heidi is een heerlijk verhaal om (voor) te lezen, vooral als er bergen in zicht zijn. Alle reden dus voor de gedachte: ´ ik ga Heidi bespreken´. Maar helaas, het boek blijkt niet meer in druk te zijn. Schande!

Het enige Heidi-boek dat momenteel in het Nederlands verkrijgbaar is, is een prentenboek. Het heeft prachtige platen en het verhaal wordt secuur naverteld, maar veel te kort. Het is als het ware een samenvatting van de hoogtepunten, maar de tekst die opbouwt naar die hoogtepunten ontbreekt.
Het prentenboek is een leuke eerste kennismaking met het verhaal en de sfeervolle illustraties nodigen uit om er bij weg te dromen.
Maar het haalt het niet bij het origineel, dat nog steeds goed te lezen is. Op naar de bibliotheek dus, of het verhaal lezen in de originele taal. Er is ook een prima Engelse vertaling.

Heidi
Naverteld door Katja Alves en bewerkt door Ineke Ris & Maja Dusíková (ill)
De Vier Windstreken, 2009  €14,95

Heidi
2 hartverwarmende verhalen
Johanna Spyri
Uitgeverij De Eekhoorn, 2006
Prima vertaling, helaas niet meer in druk