Lijst Home‎ > ‎

Henri gaat naar Parijs - Saul Bass (ill) en Leonore Klein (tekst)

Geplaatst 10 feb. 2014 03:41 door susan *   [ 10 feb. 2014 03:41 bijgewerkt ]

De Amerikaanse grafisch ontwerper Saul Bass (1920-1996) was een van de grootste in zijn vak. Hij ontwierp logo´s voor bekende maatschappijen (Minolta, United Airlines) en hij ontwierp legendarische filmposters voor films van onder andere Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick en Martin Scorsese. De bekende rode poster voor de film West Side Story bijvoorbeeld is van zijn hand. In 1962 maakte Bass een prentenboek, Henri´s walk to Paris, waarvoor Leonore Klein de tekst schreef. Dit boek werd in 2012 opnieuw uitgegeven in Amerika en in 2013 verscheen het ook, voor het eerst, in Nederland, vertaald door Edward van de Vendel.
Het verhaal gaat over Henri. Hij woont in Reboul, een stadje bij Parijs. Hij heeft een aardige vader en moeder, een fijn huis en drie vrienden. Op een dag leest Henri een boek over Parijs. Wát een stad. In Parijs hebben ze wel duizend bussen, er zijn heel veel mooie kerken, er zijn duizenden bomen en er is een dierentuin vol met dieren waar de mensen uit Parijs altijd naar toe kunnen. Daar steekt Reboul maar schril bij af. Reboul heeft maar één bus, een klein park met slechts vijf bomen en één eekhoorn en er wonen maar weinig mensen. Op een dag besluit Henri naar Parijs te gaan. Hij loopt en hij loopt tot hij moe wordt. Henri gaat even slapen. Hij legt een potlood op de grond met de punt richting Parijs. Dan weet hij direct welke kant hij op moet als hij wakker wordt. Erg betrouwbaar blijkt deze aanpak niet.

Het boek kent een prachtig samenspel tussen tekst en beeld. Bass gebruikt een beperkt kleurpalet waarin oranje, groen, roze en turkoois de basiskleuren zijn. Iedere pagina is een grafisch kunstwerk waarin de tekst op eigenzinnige wijze in het beeld is opgenomen. Soms staan de paar regels tekst helemaal boven of onder op een lege bladzijde; op andere pagina´s is de tekst bijna verstopt in de illustratie. Als Henri een boek over Parijs leest zien we alleen zijn handen en voeten, de rest zit verscholen achter het grote boek. De tekst van het boek vult de hele bladzijde:´parijsisgeweldigparijsiszonnenschijnparijsisregendruppelsparijsisveelmensen...´ . Henri´s huis staat in een groot bos dat wel twee pagina´s beslaat. In het hoekje is zijn huis te zien: een klein grafisch weergegeven wit huisje met rode raampjes. De mensen in het boek worden nergens in zijn geheel afgebeeld. Van de drie vrienden en de ouders van Henri ziet de lezer alleen de benen, de bewoners van Reboul bestaan uit tekst met een bijpassend hoofddeksel en ook van Henri zien we slecht een arm of een been.
Henri gaat naar Parijs is een prentenboek dat iedere liefhebber van grafische kunst in zijn kast wil hebben. Gelukkig blijft dit unieke kunstboek ook een echt kinderboek. De heldere tekst en het grappige verhaal zal jonge lezers aanspreken en ook zij zullen het unieke samenspel tussen tekst en beeld zeker waarderen.

Henri gaat naar Parijs
Leonore Klein (tekst) en Saul Bass (ill)


Gottmer, 2013     € 17,95