Lijst Home‎ > ‎

Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37 - Tosca Menten

Geplaatst 3 okt. 2012 03:22 door susan *

Het kinderboekenweekgeschenk is een cadeautje van de boekwinkel aan zijn klanten. Bij besteding van €10,00 aan kinderboeken krijgt iedere klant het boekje van Tosca Menten mee. Een cadeautje moet leuk zijn en gelukkig is Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37 leuk. 
Tosca Menten heeft gedaan waar ze goed in is: een grappig verhaal geschreven met een beetje spanning en door de grappen en grollen heen weeft ze een wat meer serieuze verhaallijn. 

Het verhaal begint bij Gustaaf Nootje, een nare oude vrek die al zijn hele leven alleen woont. Hij is er trots op lid te zijn van het Akropolis Genootschap en hij is niet van plan zijn geld en zijn plek in het genootschap aan zijn erfgenamen te overhandigen:´Ik ga mijn erfgenamen grijpen als ik dood ben. Ik zal ze een poepie laten ruiken! Wat zeg ik? Een enorme drol stront!´
Het pakt anders uit, Gustaaf overlijdt en zijn erfgenaam Huub Nootje wordt door de heer Adelbrecht Adelaar uitgenodigd de erfenis te bespreken. Huub, zijn vrouw Lien en hun zoon Luuk kunnen een grote som geld krijgen als het hen lukt door de test van het chique Akropolis Genootschap te komen. De familie Nootje is ervan overtuig alles aan te kunnen, zeker met de hulp van hun vrienden, maar onverwachte tegenwerking maakt het hen knap lastig. 

Door het verhaal heen speelt de vraag hoeveel je over hebt voor rijkdom. Lien lijkt meer gemotiveerd dan haar man Huub om voor het lidmaatschap van het prestigieuze genootschap te gaan en Luuk maak zich ongerust als zijn ouders daarover ruzie krijgen. Hij maakt zich sowieso zorgen omdat het lidmaatschap gepaard gaat met veel regels waaraan hij zich dan moet houden. Maar Luuks grootste zorg is dat zijn beste vriend Teun hem in de steek lijkt te laten. Is hij jaloers? Door deze thema´s is het verhaal meer dan een reeks kolderieke opdrachten waarin een stoet merkwaardige personages figureren. Uiteindelijk komt natuurlijk alles goed en blijkt het genootschap ook nog een leuke club. 
Het verhaal kent wel wat zwakke punten, bijvoorbeeld het begin waarin Gustaaf Nootje geportretteerd wordt. Voor het verloop van het verhaal is deze uitgebreide introductie overbodig. Ook de plotselinge herwaardering van het lidmaatschap van het genootschap is onwaarschijnlijk. Lange tijd wordt voorgespiegeld dat het leven onder de regels van de club bijna ondraaglijk zwaar is en ineens blijkt het allemaal wel mee te vallen. 
De meeste lezers zullen er niet over vallen en met plezier het boek lezen. En dan hoop ik dat die jonge lezers niet teveel lastig gevallen worden met de bijbehorende lessuggesties en moeten benoemen wat een ´vrek´ is of moeten vertellen over die keer dat ze ook jaloers waren. Laat ze maar lekker wegzinken in dit kolderieke lekkere pretentieloze verhaal. Een cadeautje moet immers vooral leuk zijn. 

Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37
Tosca Menten (tekst) en Elly Hees (ill) 
Stichting CPNB, 2012

Lees ook de recensie over De wraak van Lorre