Lijst Home‎ > ‎

Het allereerste paasei - Zemanel

Geplaatst 19 mrt. 2015 03:16 door susan *   [ 19 mrt. 2015 03:16 bijgewerkt ]

Kip Poelette legt haar allereerste ei en het is een prachtig ei. Ze neemt het onder haar vleugels en gaat er vliegensvlug vandoor:´Poelette rent, ze trippelt en ze vliegt...´ Maar ai, Poelette struikelt en het ei valt tussen de varkens in de modder. Even lijkt de kip uit het veld geslagen, maar al snel stopt ze het ei weer onder haar vleugel en rent verder.
Poelette is onderweg naar het paleis van de kippenkoningin die aan het begin van de lente het allermooiste ei kiest. Onderweg komt Poelette verschillende dieren tegen die haar ontraden een gooi naar de titel te doen; een dikke rode kip vindt haar nog te jong, een nachtegaal waarschuwt dat ze zal worden uitgelachen, een struisvogel vindt haar ei niet groot genoeg en een strenge koningsarend is van mening dat de jury boos zal worden omdat het ei niet koninklijk genoeg is. 
Onderweg heeft de kip allerlei ongelukjes. Na het modderbad valt het ei nog tussen de bladeren, in het zand en tussen de bloemen. Maar niets kan Poelette van de wijs brengen. Ze rent, ze trippelt en ze vliegt tot ze bij het paleis is. Daar vindt de kippenkoningin Poelettes ei weliswaar vreemd, maar toch het mooist. Poulette krijgt van iedereen applaus en gelukwensen, ook van de rode kip, de nachtegaal, de struisvogel en de koningsarend, en ´vanaf die dag worden alle eitjes bij het begin van de lente prachtig versierd´.

De Franse auteur Zemanel en de Franse illustratrice Amélie Dufour maakten in eigen land al diverse kinderboeken. Het allereerste paasei is voor beide het eerste boek dat in het Nederlands is vertaald.
Het boek heeft een speelse vorm, het ziet eruit als een ei. Het verhaal is in een prettige stijl geschreven met genoeg repeterende woorden om de herhalingen te benadrukken en prettige onderbrekingen hiervan om te voorkomen dat het saai wordt.
Het avontuur van Poelette is fraai geïllustreerd in zachte lentekleuren. De lezer kan meeleven met de avonturen van de kip die met een keur aan gezichtsuitdrukkingen laat zien wat ze denkt: twijfelend als anderen zeggen dat ze beter naar huis kan gaan, geschrokken als het ei valt, vastberaden als ze dichter bij haar doel komt. Poelette is een kip met zelfvertrouwen. Gelukkig maar, want ander zouden we nooit op het idee zijn gekomen om eieren te versieren!
Er is een kleine kanttekening te maken. In de tekst neemt Poelette haar ei ´onder haar vleugel´, maar op de illustraties heeft ze het ei tussen haar twee vleugels geklemd.

Het allereerste paasei
Zemanel (tekst, vertaald door Siska Goeminne) en Amélie Dufour (ill) 

De Eenhoorn, 2015     € 13,95