Lijst Home‎ > ‎

Het allerkleinste sneeuwvlokje

Geplaatst 27 nov. 2010 05:12 door susan *
´Als het winter wordt, verzamelen zich hoog, hoog boven ons in de hemel ontelbaar veel sneeuwvlokken. Ze fluisteren met elkaar over de reis naar de aarde die ze binnenkort gaan maken. Elke sneeuwvlok droomt van dat ene plekje op de aarde waar hij heen wil´
Zo begint het prentenboek Het allerkleinste Sneeuwvlokje van Bernadette. Als de sneeuwvlokjes eindelijk ´los´ mogen, gaan ze op weg. Het ene vlokje wil naar ´de top van de hoogste berg van de wereld´ , een ander wil ´naar een groot bos in een ver land vliegen´ en weer een ander vliegt net zo lang door tot hij bij een schitterende kerk komt met prachtig gekleurde torens. Het allerkleinste sneeuwvlokje wil graag naar ´een warm plekje´. Dat is een bijzondere wens en de andere sneeuwvlokken raden het hem ten zeerste af. Maar het sneeuwvlokje zet door en vindt een plekje in de bloembak op een vensterbank van een prachtig huisje. De hele winter kan hij naar binnen kijken, naar de stomende ketel en het dansende haardvuur. Als de lente komt ´wordt zijn hartje warm van blijdschap, zo warm, dat het allerkleinste sneeuwvlokje begint de smelten..´

Dit winterse verhaal is geïllustreerd door Bernadette. Na enig speurwerk ben ik erachter gekomen dat het hier gaat om Bernadette Watts, een illustratrice uit Engeland die werkt voor een Zwitsers/Amerikaanse uitgeverij. Het boek is vertaald uit het Duits, goed werk van vertaalster Ineke Ris, maar doet wel erg Engels aan. Het blijkt dat Bernadette beïnvloed is door het werk van Beatrix Potter en dat is vooral te zien in haar landschapstekeningen. De illustratrice toont ons sneeuw in vele vormen: als kristallen, als vlokjes en als sneeuw in het landschap. De allermooiste vlokken staan op de kaft, zilverachtig en je kunt ze voelen! Het kleurgebruik is prachtig, veel lichtblauw en wit in de winterse landschappen, maar ook platen met warme rode daken, of andere herfstachtige tinten in kleding of in het landschap. De tekeningen doen je verlangen naar sleetje rijden en sneeuwballen gooien.
Het boek laat onbekende werelden aan de jonge lezers zien, zoals het Rode Plein in Moskou, berglandschappen en ijsvissers. Het prentenboek biedt daarin mogelijkheden om met kinderen daarover te praten.
Ik kom er niet helemaal uit of het boek ook een boodschap heeft. Het kleine sneeuwvlokje op zoek naar warmte wordt door de andere sneeuwvlokken niet begrepen en als het sneeuwvlokje de andere sneeuwvlokken vertelt over de stomende ketel en het dansende haardvuur, luisteren ze niet. Moeten we hier een diepere laag in zien? Met of zonder boodschap blijft dit een prachtig winters prentenboek.

Het allerkleinste Sneeuwvlokje
Bernadette
 
De Vier Windstreken, 2009    €13,95