Lijst Home‎ > ‎

Het Bijzondere Beestjes Boek - Yuval Zommer

Geplaatst 1 jul. 2016 02:44 door susan *   [ 1 jul. 2016 03:05 bijgewerkt ]

Het Bijzondere Beestjes Boek is niet zomaar een boek over beestjes. De Engelse illustrator Yuval Zommer pakt uit in dit boek van groot formaat. Hij introduceert de hoofdrolspelers met een prachtige tekening waarop tientallen beestjes de bladzijden van een boek uitkomen: vliegende, stekende en wriemelende beestjes. Na wat uitleg over de bijzondere kenmerken van beestjes en de plaatsen waar je ze kunt vinden zoomt Zommer in op de specifieke soorten. Er komen heel wat beestjes aan de orde, huis-tuin-en-keukenbeestjes zoals mieren, vliegen, lieveheersbeestjes, slakken, regenwormen en spinnen, maar ook wat minder gebruikelijke beestjes zoals wandelende takken, termieten en waterbeestjes. Ieder dier krijgt twee bladzijden die voornamelijk gevuld worden door Zommers prachtige tekeningen. Neem bijvoorbeeld de pagina´s over het lieveheersbeestje. We zien er tientallen tussen de blaadjes in een tuin; blaadjes in allerlei vormen en kleuren net als de lieveheersbeestjes die niet allemaal rood met zwarte stippen zijn. Ook op het raamkozijn loopt een troep lieveheersbeestjes en in een hoek zit een vogel die misschien wel zo´n schattig kevertje wil oppeuzelen. In de lucht vliegt een raket, door het raampje zien we zwevende lieveheersbeestjes. 
In vijf goed geplaatste korte tekstblokken is veel interessante informatie te lezen. Bijvoorbeeld het antwoord op de vraag hoeveel stippen een lieveheersbeestje nu precies heeft. Verder wordt uitgelegd dat tuiniers dol zijn op lieveheersbeestjes en wordt de lezer gerustgesteld wat de vogel betreft. Ook de aanwezigheid van de raket wordt toegelicht.
Zommer vertelt veel over de verschillende beestjes en heeft daar niet veel woorden voor nodig, het zijn de illustraties die de meeste aandacht opeisen. Prachtig zijn ze, mooi van kleur, bomvol grappige details en informatief. Om de lezer uit te dagen goed te kijken zijn er een aantal zoekopdrachten in het boek opgenomen.

Het Bijzondere Beestjes Boek is een prachtige uitgave die garant staat voor veel kijkplezier. De teksten zijn kort, maar heel informatief. Kriebelbeestjes waren nog nooit zo leuk.

Het Bijzondere Beestjes Boek
Yuval Zommer (vertaald door Jesse Goossens) 

Lemniscaat, 2016     € 14,95