Lijst Home‎ > ‎

Het boekenboek - Mirjam Noorduijn en Veerle Vanden Bosch

Geplaatst 2 nov. 2016 04:23 door susan *   [ 2 nov. 2016 04:28 bijgewerkt ]

Het zal boekenliefhebbers niet zijn ontgaan dat Nederland en Vlaanderen een paar weken geleden gastland waren op de Frankfurter Buchmesse. Een mooie aanleiding om ook de Nederlandstalige jeugdliteratuur in het zonnetje te zetten en daarom benaderde gastheer Bart Moeyeart Mirjam Noorduijn en Veerle Vanden Bosch om een boek samen te stellen. Het moest een informatief, speels en toegankelijk overzicht van ´onmisbare jeugdboeken´ worden.
Vanden Bosch, chef letteren van De Standaard en journalist/recensent Noorduijn, die onder andere recensies schrijft voor NRC Handelsblad, konden putten uit hun jarenlange ervaring en uitgebreide kennis van de jeugdliteratuur.
Het boekenboek is geen encyclopedisch overzicht geworden en ook geen overzicht van de belangrijkste boeken uit de jeugdliteratuur. De auteurs hebben ervoor gekozen aan de hand van vijftig boektitels, vijfentwintig portretten van illustratoren en vijfentwintig thema´s een beeld te schetsen van de mooiste kinder- en jeugdboeken vanaf 1954, het jaar waarin voor het eerst de Kinderboekenweek werd georganiseerd.
Voor de opzet van het boek diende de Gids voor de wereldliteratuur van Pieter Steinz (Nieuw Amsterdam, 2015) als voorbeeld. Er is niet gekozen voor een chronologische opsomming, er wordt een boekennetwerk gepresenteerd waarin boeken, schrijvers, thema´s en illustratoren naar elkaar verwijzen. Zo leidt de structuur van honderd hoofdstukken tot de bespreking van ongeveer duizend boeken uit allerlei genres en geschreven voor diverse leeftijden.

De vijftig boeken die besproken worden zijn alle van gelauwerde schrijvers die Griffels, Boekenleeuwen en andere prestigieuze kinderboekenprijzen in de wacht sleepten. Ieder boek krijgt vier bladzijden waarop de lezer de begin- en de eindzin van het boek vindt, een korte beschrijving van de inhoud, een vlot geschreven biografie van de schrijver, welke boeken de schrijver hebben geïnspireerd, een ode aan de schrijver van een (min of meer) bekende persoon, een quote die de schrijver typeert, een korte beschrijvingen van andere boeken van dezelfde auteur, een leuke wetenswaardigheid en vijf tips om verder te lezen.
De illustratoren krijgen wat minder ruimte, bij hen geen lofrede en ook komen we er niet achter wat op hun nachtkastje ligt. Wel wordt hun werk besproken en zeggen ze er ook zelf iets over. En natuurlijk worden er boeken besproken die ze hebben geïllustreerd.
De vijfentwintig thema´s zijn niet voor niets verzameld onder het kopje Grabbelton, want de inhoud is divers. Er zijn overzichten in opgenomen, bijvoorbeeld van troostboeken, kinderdetectives, roemruchte beren, kunstprentenboeken, zoek-en kijkboeken of sinterklaasboeken. Ook worden de favoriete boeken van de Kinderjury op een rijtje gezet, zes scheppingsverhalen besproken, komt de kinderpoëzie aan de orde en is er een overzicht van aanstormend illustratietalent.

De auteurs hebben zich bij hun keuze onder andere laten leiden door de verkrijgbaarheid van de boeken die ze bespreken. Toch zal het niet meevallen een aantal boeken te pakken te krijgen. Klassiekers als Zwart als inkt ( Wim Hofman) of Kleine Sofie en Lange Wapper (Els Pelgrom) zijn al jaren uit druk en boeken van voor 2000 zullen ook in de bibliotheken niet altijd voorhanden zijn.
De opzet om een speels en toegankelijk boek over de Vlaamse en Nederlandse kinder-en jeugdliteratuur te maken is absoluut geslaagd. Naast de vele blokjes tekst, die je met een gerust hart door elkaar kunt lezen, staat het boek boordevol illustraties, veelal in kleur. Er valt veel te ontdekken, ook voor de kinderboekenkenner.

Het boekenboek
Mirjam Noorduijn en Veerle Vanden Bosch 

Leopold, 2016     € 34,99