Lijst Home‎ > ‎

Het Boekenliefje - Helen Docherty

Geplaatst 29 nov. 2014 07:42 door susan *   [ 29 nov. 2014 07:42 bijgewerkt ]

De bewoners van Holletje-in-´t-Bos hebben te maken met een vervelend probleem: een voor een verdwijnen de (voor)leesboeken. De boekenplanken raken al snel leeg.
Lisa Langoor is vastbesloten het boekenmysterie op te lossen en ze lokt de boekendief in de val. Tot haar grote verbazing is het boekendiefje maar een klein beestje. Lisa heeft een ernstig gesprek met hem:´Luister, het was helemaal niet lief wat je deed!´. Het boekendiefje begint te huilen: ´Ik weet dat ik niet mag stelen, maar ik wilde zo graag dat iemand me een verhaaltje voorlas voor het slapen gaan!´. Dat kan Lisa begrijpen en met hulp van de andere dieren maakt ze van het boekendiefje een boekenliefje. 

De boodschap van het verhaal is duidelijk: iedereen moet toegang hebben tot boeken want anders komt er narigheid van. Een sympathieke boodschap die wel wat zwaar aangezet wordt. De oorspronkelijke Engelse rijmende tekst heeft in de vertaling helaas wat van zijn lichtheid verloren. 
De kleurrijke illustraties van Thomas Docherty zijn aantrekkelijk. De lezer kan in de verschillende holletjes kijken waar de dieren wonen en ziet daar met hoeveel plezier er gelezen wordt. Erg leuk is de illustratie waarop we kunnen zien dat de lezers zichzelf een rol zien spelen in de verhalen. Docherty geeft de gezichtsuitdrukkingen goed weer en dat geeft de voorlezer volop ruimte om desgewenst verschillende emoties te bespreken. 

Het Boekenliefje 
Helen Docherty (tekst) en Thomas Docherty (ill) 

Clavis, 2013     €14,94