Lijst Home‎ > ‎

Het boek van Hamlet - Hrefna Bragadottir

Geplaatst 27 jan. 2016 02:50 door susan *   [ 27 jan. 2016 02:51 bijgewerkt ]

Hamlet is een dier zoals je er nog nooit een gezien hebt. Hij is blauw, heeft een lange nek, rare poten en drie haren op zijn hoofd. Hamlet is gek op boeken. Hij houdt van boeken over enge wolven, moedige leeuwen, tedere beren en schattige konijntjes. Hij droomt ervan ook zelf in een boek te staan. 
Op een dag ziet hij een oproep:´Droom jij van je eigen boek? Kom naar de boekauditie vandaag!´ Hamlet ruikt zijn kans, maar de auditie gaat niet goed:´Zoiets heb ik nog nooit in een boek gezien´, roept het publiek, ´Wat een raar wezen´, ´Hm, duidelijk niet wat we zoeken´. Hamlet wordt afgewezen. Andere dieren proberen hem op te vrolijken en tips te geven, maar Hamlet kan er niets mee.´Waarom mag ik niet gewoon mezelf zijn?´ roept hij tenslotte vertwijfeld uit en hij geeft het op. Gelukkig is uil er nog met een leuke verrassing.

Het boek van Hamlet
is een fijn voorlees- en kijkboek. Verschillende dieren spelen een rol in het verhaal en ze doen dat niet alleen in het boek dat de lezer vasthoudt, maar ook in de boeken die Hamlet leest. Hrefna Bragadottir, een IJslandse die al jaren in Engeland woont en werkt, tekent de dieren treffend en met zichtbaar plezier. De enge wolf heeft een cowboysjaal om en maakt Roodkapje bang, de moedige leeuw staat in zijn stoere kleine broekje te brullen, een grote beer knuffelt een klein beertje en twee konijntjes staren elkaar verliefd aan. De kwaliteiten waar de dieren voor staan zien we overal opduiken: in de rondzwervende boeken, tijdens de auditie en bij het geven van goede raad. Zo laat de krokodil in het boek Wijd open zijn indrukwekkende tanden zien, toont koning leeuw zijn spierballen tijdens de auditie en proberen de beren Hamlet te leren teder te zijn. De illustraties vullen de tekst mooi aan, we zien bijvoorbeeld hoe de dieren met elkaar omgaan. De oplettende lezer kan zien dat Hamlet zich geen zorgen hoeft te maken, zijn boek bestaat namelijk al.
De tekst is summier, meer is ook niet nodig, maar rijk aan uitdagende woorden zoals perfect, teder, acteren of talenten. Binnen de context van het verhaal zal de betekenis van deze woorden over het algemeen wel duidelijk zijn, mede omdat Bragadottir de gezichtsuitdrukkingen scherp weergeeft waardoor emoties zich makkelijk laten aflezen.

Het boek van Hamlet is een leuk verhaal over erbij willen horen, van boeken houden en mededogen. Het rijke taalgebruik en de levendige illustraties geven volop gelegenheid steeds nieuwe dingen te ontdekken en met elkaar te delen.

Het boek van Hamlet
Hrefna Bragadottir 

Clavis, 2016      € 14,95