Lijst Home‎ > ‎

Het boek van Sinterklaas

Geplaatst 18 nov. 2010 04:03 door susan *
Het boek van Sinterklaas
ziet eruit zoals een Sinterklaasboek eruit moet zien: zacht roodfluweel, een ´leren´ band, een rood leeslint en een echte steen in de ring van Sinterklaas.
Het boek bevat een ware Sinterklaasschatkamer: diverse pieten worden over hun werk geïnterviewd, we kijken in de jaaragenda van de Sint, we komen te weten hoe chocoladeletters worden gemaakt (met dank aan Verkade), er staan verhalen in, een spel, knutseltips en weetjes over Sinterklaas.
Veel informatie wordt gegeven in de vorm van interviews met zwarte pieten. De toon van die stukjes is vlot, er wordt speektaal gebruikt. Hoofdpiet refereert aan Sinterklaas als ´die ouwe´ en de ´pakjesrace´ wordt uitgelegd door een piet die vele malen ´sorry´zegt. De tekst valt hier en daar terug op clichés. De modepiet spreekt met een Frans accent ´mijn veer is très lang´ en de geschiedenispiet wordt gepresenteerd als ´saaipiet´.
Soms wordt er een grapje gemaakt over de hoofden van de kinderen heen: als pakjesboot 13 zinkt noemt Sinterklaas de boot de ´Taaitaai-tanic´ en de pieten voelen zich vanaf het moment dat ze van de boot komen ´helemaal ingeburgerd´. Op veel punten is het boek kindvriendelijker, bij de recepten en de knutsels is rekening gehouden met wat kinderen zelf kunnen en wordt aangegeven waar ze hulp nodig hebben.
Mocht iemand in de Sinterklaasperiode een kinderpartijtje willen organiseren of in de klas de mogelijkheid geven een pietendiploma te halen, dan zijn alle ingrediënten daarvoor in het boek te vinden.
Het boek is niet makkelijk op een bepaalde leeftijd te prikken. Er staan verhaaltjes, liedjes en makkelijke knutsels in voor de jonge kinderen en voor oudere kinderen zijn er weer andere dingen te vinden, zoals de recepten en de gedetailleerde informatie. Dit maakt het boek tot een echt familieboek.

Het boek van Sinterklaas
Rikky Schrever
 
Image Books Factory, 2010     €14,95